O nouă lege a fost aprobată. Toți cei care locuiesc la bloc trebuie să știe

24.07.2020
O nouă lege a fost aprobată. Toți cei care locuiesc la bloc trebuie să știe

Vești bune de la autorități! Românii trebuie să fie mai atenți, deoarece e nouă lege a fost adoptată în țara noastră. După legea mirosurilor, care a fost publicată deja în Monitorul Oficial și a început să fie aplicată, vizându-i pe cei care locuiesc la bloc, o nouă lege le este destinată tot acestora. Ea a fost deja promulgată și urmează să fie publicată în M.O pentru a putea fi aplicată. Astfel, închiderea balcoanelor de la parter se va putea face după noi reguli.

O nouă lege a fost aprobată. Toți cei care locuiesc la bloc trebuie să știe

Proiectul de lege, care va deveni Legea nr. 149/2020 după ce va fi promulgat de șeful de stat și va fi publicat în Monitorul oficial, stabilește că, după intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse, cei care vor să își închidă balconul ori logia situată la parterul blocurilor nu vor mai avea nevoie de acordul vecinilor, cum se procedează în prezent, ci de un acord de la asociația de proprietari a imobilului.

De asemenea, locatarii care doresc să îşi închidă balcoanele vor trebui să aibă motive foarte bine întemeiate, nu această decizie să fie un simplu moft. Fie că este vorba despre reducerea noxelor, a zgomotului, gunoaielor sau despre siguranţa apartamentului, proprietarii apartamentelor de la parter trebuie să demonstreze că este absolut necesar să beneficieze de noua prevedere.

“Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum şi pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, se arată în proiectul de lege.

Astfel, după ce va intra în vigoare măsura, obținerea documentelor necesare pentru efectuarea lucrărilor de închidere a balcoanelor de la parter ar trebui să dureze mai puțin decât în prezent, însă totul depinde de fiecare situație. . Mai exact, pentru a obține o autorizație de construire pentru închiderea unui balcon, este nevoie de mai puține acte decât în cazul unor lucrări complexe. Printre documentele necesare se numără și un memoriu de arhitectură, care trebuia să conțină acordul vecinilor, ce este acum înlocuit cu acordul asociației de proprietari.