Connect with us
România este în stare de alertă din 15 mai. S-au schimbat regulile

Social

România este în stare de alertă din 15 mai. S-au schimbat regulile

De astăzi, 15 mai, România a ieșit din starea de urgență și a intrat în starea de alerrtă. Autoritățile au anunțat mai multe măsuri care vor fi impuse de astăzi și pe care românii trebuie să le respecte cu strictețe pentru a limita răspândirea noului tip de coronavirus. Ministrul Marcel Vela a prezentat aseară, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de secretarul de stat Raed Arafat și ministrul Sănătății Nelu Tătaru, textul hotărârii și a anexei care reglementează măsurile impuse pe durata stării de alertă.

România este în stare de alertă din 15 mai. S-au schimbat regulile

Marcel Vela a prezentat textul hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care a fost declarată starea de alertă:

Articolul 1. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile

Articolul 2. Măsurile de prevenire și control sunt prevăzute în Anexa care face parte din prezenta hotărâre.

Articolul 3. Regulile de desfășurare a unor activități care necestită măsuri specifice de protectțe santitară se adoptă prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al ministrului cu competență în domeniu.

Articolul 4. Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la Art.3, autoritățile publice și centrale emit acte normative și acte administartive potrivit normelor de competență și domeniilor de activitate pe care le gestionează.

Articolul 5. În aplicarea dispoizițiilor privind stocurile de urgență medicală și unele măsuri aferente instituirii carantinei, secretarul de stat, șef al DSU, dispune în colaborare cu Ministerul Sănătății măsurile necesare combaterii infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Cele mai importante măsuri valabile de astăzi

În continuare românii sunt încurajați să muncească de acasă dacă acest lucru este posibil. Raed Arafat a anunțat că purtarea măștii de protecție este absolut obligatorie în toate spațiile închise.

Totodată, atât restaurantele cât și terasele vor rămâne închise, dar se deschid magazinele din mall-uri care au deschidere direct la stradă.  Veți putea lua mâncare în sistem drive-in și take-away.

Zborurile spre mai multe țări rămân suspendate încă 14 zile, iar toate persoanele care intră în țară de astăzi trebuie să rămână în izolare la domiciliu. În caz contrar aceștia vor intra în carantină instituționalizată pe care o vor plăti.

Este permisă deplasarea persoanelor în afara locuinței în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.

Parcurile se vor deschide, însă locurile de joacă pentru copii vor rămâne în continuare închise.

Deplasarea în afara localității este în continuare interzisă cu următoarele excepții: deplasare în interes profesional, înclusiv între locuință și locul de de desfășurare a activității profesionale, deplasarea în scop umanitar sau voluntariat,  pentru activități agricole, pentru comercializare de produse alimentare, pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente, centre de tratament, asistență medicală, îngrijirea unei rude, asistența persoanelor vârstnice, bolnave, sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie.

Pentru ieșirea din localitate este necesară completarea unei noi declarații pe proprie răspundere pe care o puteți descărca de AICI.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top