Connect with us
Calendar 29 aprilie 2021. Rugăciune puternică pentru Joia Mare

Spiritualitate

Calendar 29 aprilie 2021. Rugăciune puternică pentru Joia Mare

Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Luminată, încărcată de tradiții și obiceiuri importante. Conform calendarului ortodox, la data de 28 aprilie are loc Joia Mare. Joia Mare este cunoscută şi ca Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră. Cele 12 lumânări aprinse la citirea Deniilor vor fi aprinse pe parcursul întregului an, ele având puteri deosebite.

Joia Mare

Denia pentru Joia Mare este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: Spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Împărtăşaniei, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi începutul Patimilor prin vinderea Domnului.

În această zi se vopsesc ouăle în culoarea roșie, care semnifică sângele pe care Domnul l-a vărsat pentru iertarea păcatelor noastre. Se spune că ouăle vopsite în această zi mare nu se strică niciodată și, odată păstrate în casă, aduc noroc, bunăstarea în familie și sănătate.

Tot astăzi se coc pasca și cozonacii. Ouăle folosite la pască nu se aruncă și nivi nu se ard, ci se aruncă în Sâmbăta Paștelui pe o apă curgătoare, crezându-se că astfel, găinile și puii aveau să fie păziți de păsările prădătoare peste vară.

Rugăciune pentru Joia Mare

Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din an pentru credincioși. În această zi, orice creștin poate rosti această rugăciune puternică, pentru a primi ajutor din partea Domnului, pentru a fi ferit de necazuri și pentru a primi putere în clipele grele. Puteți citi aceste rânduri ori de câte ori simțiți nevoia, dar în special în Joia Patimilor, care anul acesta se sărbătorește pe 28 aprilie.

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’.

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top