Connect with us
Duminica Floriilor 2021. Când este cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele

Spiritualitate

Duminica Floriilor 2021. Când este cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele

Duminica Floriilor se sărbătorește în 2021 pe data de 25 aprilie, adică cu fix o săptămână înainte de Sfintele sărbători Pascale. Floriile sau Duminica Stâlpilor marchează Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim și este zi cu dezlegare la pește pentru credincioșii care au ținut post.

Când sunt Floriile în 2021

Pentru credincioșii ortodocși urmează o mare sărbătoare chiar înainte de Paște, în ultima duminică de dinaintea Învierii Domnului. Anul acesta, Duminica Floriilor pică pe 25 aprilie, zi de mare însemnătate pentru creștinătate, care marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim, călare pe un asin, întâmpinat cu ramuri de finic și măslin.

Osana, bine este cuvântat, Cel ce vine întru numele Domnului, au strigat oamenii în întâmpinarea Domnului Iisus Hristos.

Floriile nu au dată fixă, depinzând de data la care pică Paștele, însă în fiecare an, sărbătoarea este marcată cu fix o săptămână înainte de Învierea Domnului.

Dezlegare la pește de Florii

În Duminica Floriilor, cunoscută și ca Duminica Stâlpilor, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește. Este a doua și ultima dezlegare la pește din timpul Postului Paștelui, cel mai lung și mai aspru post de peste an. Prima dezlegare la pește a fost de Buna Vestire, când Fecioara Maria a primit de la Arhanghelul Gavriil vestea că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Duminica Floriilor

De Florii sunt sărbătorite persoanele care poartă nume de flori, cum ar fi: Brândușa, Camelia, Floarea, Florina, Crina, Florentina, Bujor, Trandafir, Viorica, Romanița, Margareta, Lăcrămioara, Florentina și multe altele.

Începând cu seara din Duminica Floriilor, în biserici se săvârșesc slujbe speciale, numite denii care ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.

De dimineață, în Duminica Floriilor, oamenii merg la biserică cu ramuri de salcie și flori pe care preotul le sfințește, apoi le iau acasă și le pun la icoane.

După ziua de Florii începe Săptămâna Mare, sau Săptămâna Patimilor, extrem de tristă pentru întreaga creștinătate.

Ziua de Florii aduce superstiția legată de vreme. Se spune că dacă de Florii va fi cald, la fel va fi și de Paște, iar dacă va fi vreme mohorâtă, întocmai se va întâmpla și la Paște.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top