Spiritualitate

Calendar ortodox 29 martie. Săptămâna începe cu o mare sărbătoare

Săptămâna începe cu o sărbătoare foarte importantă pentru credincioși. La data de 29 martie, este sărbătorit Sfântul Mucenic Marcu, episcop al Aretuselor. Amintim că ne aflăm în postul Paștelui, când, pe lângă atenția deosebită pe care o acordăm alimentației noastre, trebuie să fim mai buni și să asociem postul cu faptele bune.

Sfântul Marcu, 29 martie

La această dată, 29 martie, în calendarul ortodox este pomenit Sfântul Marcu, episcopul Aretuselor. Încă de mic, el a fost mare iubitor de Dumnezeu și a făcut numai fapte bune, alegând să trăiască departe de păcat. El a fost episcop încă din vremea lui Constantin cel Mare și oamenii apelau la el pentru sfaturi și ajutor.

Marcu a reușit să-i aducă pe mulți pe calea cea bună și i-a determinat să renunțe la păgânsim pentru a-l sluji pe Domnul. Sfântul a ajutat la dărâmarea multor temple ale idolilor, iar în locul lor, a zidit mai multe biserici, unde creștinii veneau să se roage cu drag. Ajuns la bătrânețe, era considerat un mare înțelept. Cu toate acestea, a trecut prin chinuri grele din cauza iubirii pe care i-o purta lui Dumnezeu.

A fost prins de un grup de păgâni și chinuit. Şi atât de mult l-au urât, încât după ce l-au chinuit şi l-au ucis, ba mai mult l-au spintecat şi cu dinţii au muşcat din măruntaiele lui, l-au uns cu miere pentru a atrage insectele.

Rugăciune Sfântul Marcu

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.
Luminaţi fiind de harul cel adevărat, cu dreaptă credinţă îndreptaţi, în chip luminat, marginile pământului, sfinţiţilor şi măriţilor mucenici. Pentru aceasta, cu credinţă, vă fericim pe voi.

La aceeași dată, în calendarul ortodox sunt sărbătoriți și:

  • Sfântul Mucenic Chiril, diaconul;
  • Sfinţii Mucenici Iona, Varahisiu şi a nouă mucenici, împreună cu dânşii;
  • Sfântul Cuvios Eustaţiu, episcopul Chiului Bitiniei;
  • Sfinţii Apostoli Sosten, Apolo, Chifa şi Epafrodit;
  • Sfântul Diadoh, episcopul Foticeii, în Epir.

În zilele de luni, se spune că nu e bine să te cerți cu nimeni. Mai mult, tradiția spune că așa cum îți merge luni, îți va merge tot restul săptămânii.

Totodată, nu este bine să te speli pe cap lunea. Se spune că cine nu ține cont de această tradiție, va rămâne necăsătorit. Lunea nu se luau nici ouăle din cuibar, pentru ca găinile să continue să ouă în acel loc.

Acest articol a fost actualizat la: 2021-03-28T21:22:56+03:00 21:22

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More