Calendar ortodox 1 ianuarie 2021. Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși români. În prima zi din an este Tăierea Împrejur cea după Trup a Domnului. De asemenea, pe 1 ianuarie este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare.
Tăierea împrejur cea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos se prăznuiește până astăzi pentru a arăta că Domnul întru toate a luat trup asemenea noua și S-a supus rânduielilor Legii, și că nimic nu a stricat din cele vechi, ci doar le-a împlinit pe toate.
Mântuitorul Hristos a primit aceasta pentru a împlini și desăvârși rânduiala Legii Vechi, astfel încât să se pună în loc tăierea împrejur cea după Duh, a inimii. În plus, tăierea împrejur era o preînchipuire a Botezului care avea să se dea la vremea potrivită, prin întruparea Fiului şi Cuvântului lui Dumnezeu, pentru că în realitate Botezul este tăierea împrejur a inimii.
Sfântul Vasile cel Mare a trăit pe vremea îmăaratului Valens, când Biserica era tare prigonită de necredința lui Arie. Sfântul ierarh Vasile a apărat cu toată puterea dreapta credință și a îndrăznit să mustre chiar în față pe împăratul Valens, care căzuse și el în erezia lui Arie.
Sfântul Vasile a dus lupte grele pentru credința ortodoxă. Prin cuvântările sale, sfântul a lovit în credințele ereticilor, apoi a dat învățături și îndemnuri pentru buna întocmire a vieții de zi cu zi, a luminat tainele cele adânci ale făpturii, a păstorit turma lui Hristos, învățând pe toți și ajutând pe săraci, pe bolnavi și pe bătrâni, în așezământul său vestit, numit Vasiliada.
Sfântul Vasile cel Mare a trecut către Domnul în anul 379, când nu împlinise încă 50 de ani.
De Sfântul Vasile cel Mare, aproape 600.000 de români, marea majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica. Din totalul celor 587.327 de români sărbătoriţi de Sfântul Vasile, 500.146 sunt bărbaţi, iar 87.181, femei.
Calendar ortodox 31 decembrie 2020
Peste 83.000 de românce poartă numele Vasilica, alte 1.800, pe cel de Vasilca, peste 900 se numesc Sica, iar 528, Vasila.
În ceea ce îi privește pe domni, 478.715 se numesc Vasile, circa 20.000, Vasilică, iar alţi peste 1.100 au numele Silică, Sile, Vasi sau Sică.
Acest articol a fost actualizat la: 31 decembrie 2020 15:43