Connect with us
Calendar ortodox 1 noiembrie 2020. Sunt sărbătoriți doi sfinți doctori

Spiritualitate

Calendar ortodox 1 noiembrie 2020. Sunt sărbătoriți doi sfinți doctori

Calendar ortodox 1 noiembrie 2020. În prima zi din luna noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc doi sfinți doctori fără de arginți – Cosma și Damian. Aceștia au trăit în secolul al IV-lea. S-au născut dintr-un tată păgân și o mamă creștina, în Asia Mica. Au vindecat mulți oameni, tocmai de aceea sunt cunoscuți și sub numele de doctori fără arginți.

Calendar ortodox 1 noiembrie 2020

Cosma și Damian sunt considerați Sfinți fără de arginți pentru că vindecau oameni și nu primeau niciun fel de plată de la ei. Singura lor plată era ca cel tămăduit să creadă în Mântuitorul Iisus Hristos. Pentru că Damian a acceptat trei ouă de la Palladia, o femeie care a fost vindecată de o boala, acesta a cerut să nu fie îngropat alături de fratele său. Cu toate astea, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cei doi au fost îngropați împreună.

Este important de precizat că orice sfânt alina suferințele oamenilor, dar doar unii au fost și doctori. Este vorba despre Cosma și Damian (1 noiembrie), Chir și Ioan (31 ianuarie), alți sfinți ce poartă numele Cosma și Damian (1 iulie) și Pantelimon (27 iulie).

Rugăciune către Sfinţii Mucenici şi Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian

Calendar ortodox 1 noiembrie 2020. Slăviţilor făcători de minuni şi Doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian! Iubindu-L pe Hristos Dumnezeu din tinereţile voastre, nu numai meşteşugul doctorilor aţi învăţat, ci mai ales har neîmpuţinat al tămăduirii tuturor bolilor aţi primit de la Dumnezeu. Pentru aceasta, şi pe noi, care cădem înaintea cinstitei icoanei voastre, degrab auziţi-ne.

Pe copiii care cer ajutorul vostru la învăţătură povăţuiţi-i cu rugăciunile voastre, ca, râvnind vieţuirii voastre, să afle nu numai cele pământeşti, ci mai ales să sporească în cucernicie şi în credinţa cea dreaptă. Celor ce zac de boală şi s-au deznădăjduit de ajutorul omenesc, dar aleargă la voi cu credinţă fierbinte şi rugăciune osârdnică, tămăduire dăruiţi-le cu cercetarea voastră cea milostivă şi de minuni făcătoare; aşijderea şi pe cei ce din pricina bolilor grele au căzut în trândăvire, în puţinătate de suflet şi în cârtire, cu harul cel dat vouă de Dumnezeu întăriţi-i în răbdare şi îndrumaţi-i ca să priceapă sfânta şi desăvârşita voie a lui Dumnezeu în ce ne priveşte şi să se facă părtaşi ai harului mântuitor al lui Dumnezeu.

Pe toţi cei ce aleargă la voi cu osârdie ocrotiţi-i de bolile cele crunte, şi apăraţi-i de moartea năprasnică, şi cu puternica voastră mijlocire înaintea lui Dumnezeu păziţi-i neclintiţi în dreapta credinţă şi ajutaţi-i în sporirea duhovnicească, ca împreună cu voi să se învrednicească în veacul ce va să vină a lăuda şi a slăvi numele cel preasfânt şi de mare cuviinţă al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.

 

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top