Connect with us
Calendar ortodox 31 octombrie 2020. Ce sfinți sărbătorim chiar de Sâmbăta Morților

Spiritualitate

Calendar ortodox 31 octombrie 2020. Ce sfinți sărbătorim chiar de Sâmbăta Morților

Calendar ortodox. La data de 31 octombrie, românii sărbătoresc mai mulți sfinți importanți, care au avut o implicare mare în religia noastră. Este vorba despre sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis, socotiţi printre cei şaptezeci de ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos. Tot mâine este și Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă, zi în care sunt pomeniți cei trecuți în neființă.

Sărbătoare mare la 31 octombrie

Sfinţii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 31 octombrie. Ei fac parte dintre cei 70 de ucenici ai lui Iisus și sunt consemnați în Sfânta Scriptură lucrând împreună cu Sfântul Apostol Pavel la întemeierea Bisericii din Roma.

Sfântul apostol Stahie a fost făcut episcop de către Sf Andrei şi împreună cu el ridicat şi întocmit biserică  în Arghiropoli. El a reușit să atragă în jurul lui mulți oameni, care îi ascultau învățăturile despre Mântuitorul nostru Iisus Hristos și i-a adus pe calea cea bună pe aceștia. A păstorit şi a nevoit spre mântuire timp de 16 ani, apoi a adormit întru Domnul.

Sfinţii Amplie şi Urban au fost puşi episcopi tot de Sfântul Andrei: Amplie în Odisopole (Varna de astăzi), iar Urban în Macedonia. Cei doi îl propovădiuau pe Iisus Hristos și le arătau oamenilor că nu trebuie să se închine la idolii păgâni, aducându-i pe Calea Domnului. Au fost amândoi martirizaţi.

Sfântul Narcis a fost episcop la Atena, Sfântul Apelie, la Heracleea, iar Sfântul Aristobul în Britania. Cei doi  au plecat din această lume în chinuri grele, mărturisind pe Hristos.

Tot astăzi este pomenit şi Sfântul Mucenic Epimah, un mare creștin. Sfântul Epimah a răsturnat jertfelnicul în timp ce se aduceau jertfe idolilor. A fost prins şi supus la chinuri. O femeie oarbă de un ochi s-a apropiat de el, dar vederea i-a revenit atunci când sângele lui a atins-o.

Tot pe 31 octombrie este și Sâmbăta Morților. Femeile pun totul la punct de cu seara, pentru ca sâmbătă să fie pregătite de pomenirea celor morți. Gospodinele merg la biserică și duc acolo colaci, colivă, lumânări și tămâie, pentru Sfânta Liturghie. Mai pot fi aduse și dulciuri, fructe, legume, alte alimente, care vor fi împărțite celor nevoiași pentru sufletele celor adormiți.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top