Connect with us
Calendar ortodox 10 decembrie. Ce rugăciune rostim în ziua de joi

Spiritualitate

Calendar ortodox 10 decembrie. Ce rugăciune rostim în ziua de joi

Calendar ortodox 10 decembrie. În ziua de 10 decembrie sunt sărbătoriți trei sfinți importanți, care au avut o viață lipsită de păcat și au făcut mereu voia Domnului. Sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Eugraf sunt prăznuit la data de 10 decembrie în calendarul ortodox pentru cinstea pe care au adus-o ei lui Dumnezeu.

Sfinții sărbătoriți la 10 decembrie

Mina, vestit pentru marea sa învăţătură şi darul elocinţei, a fost trimis de către împărat la Alexandria pentru a restabili liniştea oraşului. Sfântul Mina a mers şi a restabilit cu adevărat ordinea, dar pe creştini i-a lăsat în pace, declarându-se creştin, la rândul lui. Aflând despre ceea ce s-a întâmplat, împăratul l-a trimis pe prefectul Ermoghen pentru a-l convinge pe Mina să renunţe la credinţa creştină, şi pentru a-i persecuta pe creştini.

Ermoghen a fost cel care a împlinit ordinul împăratului și cel din cauza căruia a avut loc moarte lui Mina. Astfel, el l-a adus pe Sfântul Mina înaintea judecătorului, i-a tăiat picioarele şi limba, i-a scos ochii, apoi l-a aruncat în închisoare. Dar acolo S-a pogorât la Sfântul Mina tămăduindu-l, Iisus Hristos, care l-a vindecat complet și l-a adus la forma inițială.Văzându că sfântul Mina s-a vindecat, Ermoghen a rămas complet uimit și s-a convertit şi el la creştinism, fiind botezat chiar de Sfântul Mina. Ermoghen a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu şi a fost numit Episcop al Alexandriei.

Împăratul i-a supus pe amândoi la chinuri, pe care sfinţii le-au îndurat și cărora le-au rezistat. Atunci secretarul ți prietenul Sfântului Mina, pe nume Eugraf, a mărturisit că și el este creștin, împăratul l-a decapitat pe Sfântul Eugraf. Același final l-au avut și Sfinţii Mina şi Ermoghen. Sfintele lor moaşte au fost duse în Constantinopol, unde oamenii s-au rugat și au avut parte de multe minuni.

Tot la 10 decembrie facem pomenirea:

–  Sfântului Ghemel;

– Cuviosului Părintelui nostru Toma Defurchinu;

– Sfântului Mucenic Teotecn;

– Sfântului Mucenic Marian;

– Sfântului Eugeniu;

Rugăciunea zilei de joi

Această rugăciune se rostește în fiecare joi, și nu decât atunci, ci în orice moment al vieții, când avem nevoie de ajutor, de liniște sufletească și sănătate.

 „Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut!

Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre!”

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin!”

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top