Connect with us
Calendar ortodox 10 septembrie 2020. Ce sfinte importante sărbătorim

Spiritualitate

Calendar ortodox 10 septembrie 2020. Ce sfinte importante sărbătorim

Data de 10 septembrie are o importanță deosebită pentru credincioșii de pretutindeni, fiind sărbătorite astăzi două mari sfinte. Este vorba despre Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora,care au făcut voia Domnului toată viața lor și chiar s-au retras în pustiu pentru a i se dedica pe deplin, pentru a se feri de orice ispită și orice era rău în lume. Erau vestite pentru minunile pe care le săvârșeau.

Calendar ortodox 10 septembrie 2020. Ce sfinte importante sărbătorim

Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora au trăit în vremea împăratului Galeriu Maximian (305-311), în Bitinia. Aceste mucenitie au fost surori şi s-au retras într-o pustietate îndepărtată pentru a se închina deplin lui Hristos, pentru a nu se abate de la Cuvântul lui și pentru a se feri de orice rău.

Pentru viața lor lipsită de păcate, Dumnezeu le-a oferit puterea de a face minuni. Astfel, toți cei împovărați, cu probleme de sănătate, care treceau prin chinuri grele, apelau la ajutorul celor trei.

Conducătorul cetății, pe numele lui Fronton, auzind de faptele lor minunate, le-a chemat spre a fi judecate. În momentul în care a văzut cât de frumoase erau, le-a spus că le va duce la curtea imperială ca să le mărite cu nobili. Sfintele Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora au refuzat, iar pentru asta Minodora, sora cea mare, a fost torturata până la moarte, chiar sub privirile celorlalte două sfinte. Minodora a fost bătută de patru bărbați până i-au sfărâmat oasele.

Aceleași cerințe le-au avut și față de Mitrodora şi Nimfodora, însă sfintele s-au înrăit și mai mult în credința lor, când au văzut trupul lipsit de viață al Minodorei. Mitrodora s-a ambiționat și a decis să-și răzbune sora și să nu se lepede de Domnul, ceea ce l-a determinat pe boier să ordone ca ea să fie spânzurată, iar corpul ei să fie ars cu făclii.

O soartă la fel de crudă a avut și cea din urmă, Sfânta Nimfodora, care și-a găsit în chinuri sfârșitul. Ea a fost bătută cu pari din fier. La final, din cer s-a pogorât foc, care i-a ucis pe călăii celor trei sfinte.

Troparul Sfintelor Muceniţe Minodora, Mitrodora şi Nimfodora, glasul al 4-lea:

„Valurile cele întreite ale chinurilor şi moarte amară, pentru viaţa cea veşnică aţi schimbat, sfintelor muceniţe trei fecioare, mărturisind înaintea divanurilor celor fărădelege pe Treimea Cea Nezidită. Pentru aceea, cu sabia fiind tăiate, urmaţi acum Mielului Celui înjunghiat şi vă rugaţi pentru cei ce cinstesc sfinţită pomenirea voastră.”

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top