Connect with us
Calendar ortodox 11 martie 2021. Rugăciunea zilei care te ferește de păcate

Spiritualitate

Calendar ortodox 11 martie 2021. Rugăciunea zilei care te ferește de păcate

Joi, 11 martie 2021, Calendarul Ortodox îl cinstește pe Sfântul Sofronie, zi în care credincioșii citesc rugăciunea dedicată acestuia, care îi ferește de păcate. Acest Sfânt a fost un mare apărător al credinței ortodoxe și tot el a fost de față când a fost adusă din exilul persan, Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Hristos.

Rugăciunea zilei de 11 martie 2021

Troparul Sfântului Sofronie

Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu săracia cele bogate. Părinte ierarhe Sofronie, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Cine a fost Sfântul Sofronie, cinstit în Calendarul Ortodox Român

Sfântul Sofronie al Ierusalimului este prăznuit în fiecare an pe 11 martie. I se mai spunea Scolasticul pentru că înainte de a deveni monah a predat retorica. Sfântul Sofronie a intrat în monahism la mănăstirea Sfântul Teodosie de lângă Ierusalim.

Acolo s-a împrietenit cu Ioan Moshu pe care l-a însoțit în peregrinările sale în Siria, Palestina, Egipt și la Roma. Sofronie a luptat împotriva monotelismului, alături de Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Este ales patriarh de Ierusalim la scurtă vreme după 634. În sinodul de alegere, el a ținut un discurs în care a respins cu tărie noile teze monotelite.

Sofronie a scris nu numai proză, ci și versuri, fiind autor al unei colecții de Ode anacreotice, în număr de 23 de ode, adică poezii în metru anacreotic, ca imitație a lui Anacreon, dar nu și cu un conținut anacreotic.

Alți sfinți pomeniți pe 11 martie 

Biserica Ortodoxă Română cinstește în fiecare an, la data de 11 martie, pe Sfântul Alexie de la Goloseev, Sfânta Teodora – Împărăteasca Artei, Sfântul Cuvios Pion, preotul din Smirna, Sfântul Cuvios Gheorghe cel Nou, Sfinții Mucenici Trofim și Talu, precum și Aducerea Moaștelor Sfântului Mucenic Epimah în Constantinopol.

Facem mențiunea că suntem în săptămâna cu dezlegare la ouă, lapte și brânză. Pe 15 martie 2021 începe Postul Mare – cel mai lung și mai aspru post de peste an.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top