Connect with us
Calendar Ortodox 2021. Când începe postul Paștelui și cât durează

Spiritualitate

Calendar Ortodox 2021. Când începe postul Paștelui și cât durează

Calendar Ortodox 2021. Când începe, anul acesta, Postul Sfintelor Sărbători Pascale și cât durează acesta. Postul Paștelui este cel mai lung și mai aspru post dintre toate cele patru mari posturi din Calendarul Ortodox.

Calendar Ortodox 2021. Când începe postul Paștelui

În Calendarul Ortodox 2021, postul Paștelui începe pe 15 martie și se termină pe 1 mai. Paștele Ortodox cade pe data de 2 mai, în timp ce Paștele Catolic pică pe 4 aprilie. Biserica Catolică folosește calendarul gregorian, iar Biserica Ortodoxă folosește calendarul iulian, pe stil vechi.

Postul Paștelui este considerat cel mai lung și cel mai greu post din cele patru posturi importante de peste an. Din acest motiv se mai numește și Postul Mare și ține 40 de zile.

Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii să sărbătorească Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

În Postul Paștelui, sau Postul Mare, creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animală. Mai mult decât asta, ei trebuie să se înalțe sufletește prin rugăciune alături de fapte bune.

7 martie 2021 – lăsata secului pentru Postul Paștelui

Duminică, pe 7 martie 2021, este lăsata secului de carne pentru Postul Paștelui. Timp de încă o săptămână de acum, creștinii mai au voie să consume brânză. Duminică, 14 martie 2021, este lăsata secului de brânză, iar din 15 martie începe perioada postului Paștelui. Pe 22 februarie, este și lăsatul secului de lactate, motiv pentru care, în postul Paștelui nu se consumă brânză și nici lapte.

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână a Postului Mare și săptămâna înainte de Paște. Aceasta include sărbătorile religioase: Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.

Dacă săptămâna de dinaintea Paștelui se numește Săptămâna Mare, cea de după Paște se numește Săptămâna Luminată. În tradiția ortodoxă, Săptămâna Mare începe cu Sâmbăta lui Lazăr, ziua de dinainte de Duminica Floriilor.

Pe toată durata Postului Paștelui nu se fac nunți și botezuri. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Tocmai de aceea, în această perioadă petrecerile sunt considerate nepotrivite.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top