Connect with us
Calendar ortodox 12 mai 2021. La mulți ani de Sfântul Ioan Valahul

Spiritualitate

Calendar ortodox 12 mai 2021. La mulți ani de Sfântul Ioan Valahul

Calendar ortodox 12 mai 2021. Jumătatea săptămânii ni-l aduce în atenție, în Calendarul Ortodox, pe Sfântul Ioan Valahul, care a fost de nestăvilit în credința sa și s-a jertfit pentru Mântuitorul Iisus Hristos. Pentru a scăpa cu viață, i s-a propus să se căsătorească și să renunțe la credința sa. Sfântul Ioan Valahul a refuzat cu vehemență și a fost aruncat în temniță, chinuit și în cele din urmă spânzurat.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de miercuri, 12 mai 2021

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Ioan Valahul care este trecut în calendar cu cruce neagră. În anul 1950 Sfântul Sinod al Bisericii a hotărât ca acest nou mucenic al lui Hristos să fie cinstit în întreaga Biserică Ortodoxă Română. Generalizarea solemnă a cultului Sfântului Ioan Valahul a avut loc în octombrie 1955.

Troparul Sfântului Mucenic Ioan Valahul

Astăzi duhovnicește prăznuiește Biserica dreptcredincioșilor, și cu bucurie strigă: Veniți, iubitorilor de mucenici, să prăznuim pomenirea cea de peste an a luptelor noului mucenic Ioan! Ca acesta, dintre noi cu voia lui Dumnezeu răsărind, în împărăteasca cetate a lui Constantin a înflorit minunat, aducând Stăpânului rod bogat și bine primit, prin mucenicie. Iar acum se roagă neîncetat în ceruri, să se mântuiască sufletele noastre.

Vezi și: Calendar ortodox mai 2021. Cele mai importante sărbători din această lună

Condacul Sfântului Mucenic Ioan Valahul

Arătatu-Te-ai astăzi lumii…
Arătatu-s-a nouă astăzi, cel preaînfrumusețat cu curăția, tânărul ostaș al Mântuitorului, luminând pe toți cei ce strigă: Bucura-te, Ioane, mare mucenice al lui Hristos!

La mulți ani de Sfântul Ioan Valahul

Cei care poartă numele Sfântului Ioan Valahul își sărbătoresc astăzi onomastica. De asemenea, sunt sărbătoriți și cei cu derivatele acestui nume, astfel că putem spune: La mulți ani, Ioan, Ioana, Ion, Ionuț, Oana, Ionela, Ionel și așa mai departe.

 Dezlegare la pește – 12 mai 2021

Este zi de dezlegare la pește, miercuri, 12 mai 2021, când se consumă pește și preparate din pește. În mod normal, în zilele de miercuri se postește pentru sănătate, deci nu se mănâncă mâncăruri de dulce, dar astăzi Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește. Săptămâna aceasta mai este o dezlegare la pește, vineri, 14 mai.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top