Connect with us
Calendar ortodox 12 septembrie 2020. Ce sfânt sărbătoresc românii

Spiritualitate

Calendar ortodox 12 septembrie 2020. Ce sfânt sărbătoresc românii

Calendar ortodox 12 septembrie. Această lună este una încărcată de sărbători importante. Tot în această lună a început și anul bisericesc, respectiv la 1 septembrie. La 12 septembrie este sărbătorit un sfânt important, care a avut un rol important în religia română. Astfel, este vorba despre Sfântul Autonom, care a îndreptat spre credință foarte mulți păgâni.

Calendar ortodox 12 septembrie 2020. Ce sfânt sărbătoresc românii

Sfântul ierarh mucenic Autonom a fost episcop în Italia. În vremea persecuţiilor asupra creştinilor ale împăratului Diocleţian (284-305), Sfântul Autonom şi-a părăsit ţara şi s-a statornicit în Bitinia (Asia Mică), în aşezarea de la Soreus, dimpreună cu un alt bărbat numit Cornelius. Acesta a reușit să aducă pe calea cea dreaptă mulți păgâni și niciodată nu a încetat să facă voia Domnului.

Sfântul Autonom şi-a îndeplinit îndatoririle apostoleşti cu râvnă, drept care mulţi păgâni au fost botezaţi în Hristos şi o mare comunitate a fost formată, comunitate a cărei biserică a primit hramul Sfântului Arhanghel Mihail. Pentru această biserică, Sfântul Mucenic Autonom îl hirotonește pe Cornelius, mai întâi diacon și apoi preot. Învățăturile Sfântului Autonom au ajuns și în Lykaonia și Isauria.

Dioclețian a ordonat ca acesta să fie arestat, drept pentru care s-a retras la Claudiopolis, în Marea Neagră. Mai apoi, a plecat să predice în Asia, iar la întoarcerea sa din Asia a mers să prediece în Soreusului, la Limna, unde a luminat numeroși oameni cu ajutor Sfintei Evanghelii. Păgânii, deranjați de harul sfântului, au dat buzna în biserica unde acesta propovăduia și l-au ucis atât pe el, cât și alți creștini.

În timpul domniei sfântului Constantin cel Mare, Severian, un demnitar de la curtea imperială, a construit o biserică în locul în care era îngropat Sfântul Mucenic Autonom. După sute de ani, moaştele sfântului au fost găsite nestricăcioase, şi s-a reconstruit acolo o sfânta biserică închinată sfântului ierarh martir Autonom.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top