Data de 15 mai este una foarte importantă pentru toți credincioșii. Sâmbătă, 15 mai, creştinii prăznuiesc pe Sfântul Pahomie cel Mare şi Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei. Cu ocazia acestei zile mari, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a-l cinsti pe marele sfânt așa cum se cuvine.
Sfântul Pahomie a luptat în armata împăratului Constantin, în faimoasa bătălie împotriva lui Maxenţiu. În vremea aceea era păgân, dar mai târziu s-a botezat și s-a retras în pustia Tebaidei, alături de pustnicul Palamon, pentru a se ruga în liniște și pentru a face voia Domnului.
După zece ani, un înger i s-a înfăţişat înainte îmbrăcat în rasă de schimonah şi i-a dăruit o tăbliţă pe care se afla înscrisă pravila unei mănăstiri cu viaţa de obşte. Acest înger i-a poruncit să întemeieze o astfel de mănăstire chiar în Tabenisi. Zideşte multe chilii, şi prin lucrarea Sfântului Duh ele vor ajunge să fie locuite de monahi.
El a fost cunoscut drept at întemeietorul vieţii manăstireşti de obşte și tot de la el ar fi plecat și mătăniile pe care credincioșii obișnuiesc să le facă.
Având în vedere că această sărbătoare nu a picat în zi de post, credincioșii sunt sfătuiți să se abțină de la mâncarea de dulce sâmbătă. Pe de altă parte, se spune că femeile nu trebuie să spele şi trebuie să gătească ceva. Bucatele pe care le pregătesc în această zi trebuie date de pomană săracilor, pentru sufletele celor adormiți.
În plus, se spune că bărbaţii trebuie să dea ceva de băut de pomană şi au interzis să vorbească urât, dar mai ales să își supere soțiile.
Este bine ca sâmbătă să mergem la biserică și să aprindem lumânări pentru cei morți, dar și să ne rugăm pentru sănătate, bunăstare și înțelegere în familie. Iată maijos o rugăciune pe care o poți spune în această zi importantă.
Prefericite şi Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm ţie: du rugăciunea către milostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salţi în bucurie cu Sfinţii şi cu puterile cele fără de materie înaintea Lui. Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osândească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare mila Lui. Cere pentru noi viaţă paşnică, sănătate trupească şi sufletească, roduri îmbelşugate pământului, întru toate belşug şi binefacere, iar noi să-i întoarcem toate bunătăţile cele dăruite nouă, spre mărirea Lui şi binecuvântarea şi ajutorul Lui. Întăreşte-ne, Doamne, pe calea care duce la locaşurile celor Sfinţi, unde este glasul neîncetat al lăudătorilor care văd pururi frumuseţea cea nespusă a feţei Tale, Sfânta Biserica Ta o fereşte de dezbinări, pe credincioşi întăreşte-i, rătăciţii întoarce-i pe calea credinţei, pe toţi ne mântuieşte spre slava lui Dumnezeu după mare mila Ta. Iar noi cu mulţumire ne vom închina Preasfintei Treimi în trei feţe: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!