Connect with us
Calendar ortodox 15 octombrie 2020. La mulți ani celor ce poartă numele acestui sfânt

Spiritualitate

Calendar ortodox 15 octombrie 2020. La mulți ani celor ce poartă numele acestui sfânt

Calendar ortodox 15 octombrie 2020. Data de 15 octombrie este una foarte importantă pentru români, mai ales pentru cei care poartă numele sfântului sărbătorit. Este vorba de Sfântul Mucenic Luchian, care a dus o viață lipsită de păcat. Tot astăzi, facem pomenirea Sfinților Savin și Vars, episcopii; Sfântului Cuvios Eftimie cel Nou și Icoanei Maicii Domnului ‘Sporitoarea grânelor’.

Sfântul Mucenic Luchian- 15 octombrie

Sfântul Mucenic Luchian s-a născut în orașul Samosata din Siria din părinți binecredincioși, care i-au transmis și lui iubirea față de Dumnezeu, la care nu a renunțat niciodată. Rămânând orfan, Lucian împarte toată averea lui săracilor și se duce în orașul Edesa, la dascălul Macarie, vestit pentru tâlcuirea Sfintei Scripturi. De tânăr se hrănea doar cu pâine și apă o dată pe zi, iar uneori nu mânca nimic câte o săptămână întreagă și postea și se ruga.

Datorită bunătății și sfințeniei sale, Sfântul Mucenic Luchian a fost hirotonit preot în Antiohia. A îndreptat multe texte evreiești, corectând greșelile pe care ereticii le făcuseră de-a lungul timpului. Sfântul Luchian s-a aflat pe lista celor pe care împăratul Maximian dorea să-i omoare în vremea persecuțiilor. În timp ce era adus spre a fi judecat, a reușit să convertească la creștinism 40 de soldați păgâni, care apoi au avut parte de moarte mucenicească.

Sfântul Luchian a fost aruncat în temniță și înfometat.  Au venit câţiva creştini în temniţă unde era prezent Sfântul Luchian cu pâine şi vin. Când aceştia l-au întrebat unde anume să pună pâinea şi vinul pentru săvârşirea Sfintei Liturghii, acesta le-a răspuns: „Pe pieptul meu să le puneţi şi va fi pristol viu al Dumnezeului celui viu”. Astfel, Sfânta Liturghie a avut loc în temniță. După acest mare eveniment, Sfântul Luchian a trecut la cele sfinte.

Troparul Sfântului Mucenic Luchian, preotul

 Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top