Connect with us
Calendar ortodox 16 ianuarie 2021. Aprinde o lumânare și citește asta

Spiritualitate

Calendar ortodox 16 ianuarie 2021. Aprinde o lumânare și citește asta

Calendar ortodox 16 ianuarie 2021. Potrivit Calendarului Ortodox Român, în această zi sărbătorim închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru. Aflați povestea acestui lanț în cele ce urmează. Toți credincioșii trebuie să știe asta.

Calendar ortodox 16 ianuarie 2021

Pe 16 ianuarie 2021 sărbătorim închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru. În anul 42 d.Hr, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfântul Apostol Petru să fie întemnițat și legat în lanțuri. Asta s-a și întâmplat, însă imediat după minunea avea să se întâmple. Sfântul Petru a fost dezlegat și eliberat de către un înger.

Se spune că lanțul cu care a fost legat Petru tămăduia nepuțintele și gonea duhurile cele viclene, iar cel ce se atingea de acest lanț se sfințea.

Lanțul a fost păstrat de credincioșii din Ierusalim, trecând de la unii la alții, până când Patriarhul Iuvenalie l-a dat Evdochiei, soția împăratului Teodosie cel Tânăr.

Împărăteasa l-a dus la Constantinopol în anul 437 sau 439. Apoi lanțul cu care a fost legat Sfântul Petru, a ajuns la Eudoxia, soția lui Valentin, împăratul Occidentului. Lanțul a fost depus într-o biserică ridicată în cinstea Sfântului Apostol Petru.

Tradiția spune că în această biserică au fost aduse și lanțurile cu care a fost bătut Apostolul Petru în vremea împăratului Nero.

Rugăciune către Sfântul Apostol Petru

Cântarea a 3-a.
Irmosul:
Nu întru înţelepciune şi în putere şi în bogăţie ne lăudăm, ci întru Tine, Înţelepciunea Tatălui Cea Ipostatnică, Hristoase. Că nu este sfânt afară de Tine, Iubitorule de oameni.
Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe tine, fericite şi vistierie prea tare a Împărăţiei, gura lui Hristos Dumnezeu Cea Preadulce te-a arătat. Pentru aceasta te lăudăm, Sfinte Apostole Petru.
Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe piatra Ortodoxiei tale a întărit Stăpânul Iisus Biserica neclintită, întru care, Sfinte Apostole Petru, pe tine te mărim.

Calendar ortodox 15 ianuarie 2021
Stih: Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cât este mai presus decât îngerii, Sfântul Apostol Petru în trup, că acestuia Hristos Dumnezeu i-a zis că va fi, întru luminată venirea Lui, judecător şi împreună şezător.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Ceea ce nu ştii de nuntă, care pe Dumnezeu Întrupat L-ai născut, întăreşte-mă pe mine, cel ce mă clatin din pricina asuprelilor patimilor, că nu este Ajutătoare afară de tine, Preacurată.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top