Connect with us
Calendar ortodox 16 martie 2021. Ce este și cum se respectă Canonul Mare

Spiritualitate

Calendar ortodox 16 martie 2021. Ce este și cum se respectă Canonul Mare

Pe 16 martie 2021 creștinii ortodocși sunt deja în a doua zi din Postul Mare. Este cel mai lung și mai greu post din toate cele câte există de peste an. Marți, 16 martie, în Calendarul Ortodox este marcată zi aliturgică și Canonul Mare.

Ce este Canonul Mare din Postul Paștelui

Canonul Mare sau Canonul de Pocăință pune întreg Postul Paștelui sub semnul pocăinței. Canonul cel Mare este împărțit în patru părți și se citește la Pavecernița Mare, adică la slujba de seară, în primele patru zile ale postului. În termeni comuni, Canonul Mare este ca o plângere de pocăință ce face referire la cât de mare și greu este păcatul.

Citește și Ce este ziua aliturgică

Canonul Mare se citește în prima și în a cincea săptămână din Postul Paștelui. În aceste două săptămâni nu se face Sfânta Liturghie decât în zilele de sâmbătă și duminică, pentru că restul sunt zile aliturgice.

În săptămâna a cincea din Postul Mare se citește din nou Canonul Mare în ziua de miercuri, la slujba de Utrenie, adică slujba de dimineață.

Sfântul zilei de 15 martie 2021, în Calendarul Ortodox Român

Biserica Ortodoxă îl cinstește mâine pe Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul, care s-a retras în munți, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. Pentru că nu a vrut, sub nicio formă, să renunțe la credința în Iisus Hristos, Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul a fost supus la chinuri groaznice. A fost străpuns cu unghii de fier, ars și apoi înecat într-un râu, luând, în acest fel, cununa muceniciei.

Troparul Sfântului Mucenic Sabin Egipteanul

Mucenicul Tău, Doamne Sabin, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Alți sfinți pomeniți în Calendarul Ortodox pe 16 martie

Tot pe 16 martie creștinii ortodocși fac pomenirea:

Sfântului Mucenic Papa;
Sfântului Mucenic Iulian din Cilicia;
Sfântului Ioan din Mănăstirea Rufiane;
Sfântului Mucenic Roman din Parion;
Sfinților zece mucenici din Fenicia;
Sfântului Alexandru, Episcopul Romei;
Sfântului Cuvios Aninas, făcătorul de minuni;
Sfântului Cuvios Hristodul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top