Connect with us
Calendar ortodox 16 noiembrie 2020. Ce mare sfânt este pomenit astăzi

Spiritualitate

Calendar ortodox 16 noiembrie 2020. Ce mare sfânt este pomenit astăzi

Calendar ortodox 16 noiembrie 2020. În această zi, în fiecare an, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. El este unul dintre cei doisprezece Apostoli aleși de Hristos. Înainte de a ajunge Apostol, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a fost vameș și se numea Levi. Era originar din Capernaum și era fiul lui Alfeu. Nu se știe dacă a fost căsătorit. Potrivit Tradiției este autorul primei Evanghelii.

Calendar ortodox 16 noiembrie 2020

Pe 16 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, unul dintre cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Potrivit Tradiției, el este autorul primei Evanghelii pe care a scris-o în limba aramaică și în limba greacă. Din Martirologiul roman aflăm că a murit ca martir în Etiopia, fiind ars pe rug de păgâni. Din textele apocrife care vorbesc despre trecerea sa la cele veșnice, aflăm că a suferit moarte de martir în Pont.

Calendar ortodox 15 noiembrie 2020

Scopul evanghelistului Matei a fost să dovedească primilor cititori că Hristos este Mesia cel prezis de profeți și în persoana Sa s-au îndeplinit toate vechile profeții.

În Evanghelia scrisă de Matei, se face trecerea de la Vechiul Testament spre Noul Testament, motiv pentru care Sfinții Părinți au hotărât ca Evanghelia scrisă de el să fie prima, cel mai aproape de Vechiul Testament.

Sfântul Apostol Matei a scris Evanghelia Împărăției

Evanghelia Sfântului Apostol Matei îi are în vedere pe iudei și pe păgâni, și din acest motiv ea este considerată  mai mult o Evanghelie de convertire a popoarelor la credință.

Evanghelia lui se mai numește și Evanghelia Împărăției, pentru că Matei folosește foarte des sintagma „Impărăția cerurilor”.

Evanghelia după Matei este citita în Biserică timp de șaptesprezece duminici după Duminica Rusaliilor și în duminicile în care se lasă sec de carne și de brânză. Și în alte multe zile din an se citesc pericope din Evanghelia după Matei, precum și la Praznice și la multe sărbători ale Sfinților.

Continue Reading
You may also like...

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top