Connect with us
Calendar ortodox 18 mai 2020. Sfântul Mucenic Teodot

Spiritualitate

Calendar ortodox 18 mai 2020. Sfântul Mucenic Teodot

Calendar ortodox 18 mai 2020. În ziua de astăzi, 18 mai, creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Teodot. În această dată o mulțime de sfinți sunt prăznuiți alături de Sfântul Mucenic Teodot. Află mai multe informații despre viața și aportul Sfântului la credința creștină.

Calendar ortodox 18 mai 2020. Sfântul Mucenic Teodot

Sfântul Teodot a fost un hangiu din vremea împăratului Dioclețian. Acesta îi adăpostea la han pe creștinii prigoniți de soldații romani. De asemenea, îi ajuta în secret pe creștinii care au scăpat de persecuții. Le oferea cele necesare, iar creștinii omorâți erau adunați de el și îngropați creștinește.

În vremea aceea, 7 fecioare au fost torturate din cauza credinței lor în Hristos. Într-un final au fost înecate într-un lac. Una dintre ele, Sfânta Tecusa i-a apărut în vis lui Teodot și l-a rugat să le scoată trupurile din lac și apoi să le îngroape.

După ce a avut acest vis, Teodot a ieșit împreună cu un ajutor să împlinească dorința muceniței. Ajutați de un înger al lui Hristos, el a reușit să gasească trupurile fecioarelor și apoi le-a îngropat. Totuși acest ajutor l-a trădat pe Teodot judecătorului. După ce a fost torturat, acesta a devenit mucenic prin tăierea capului.

Troparul Sfântului Mucenic Teodot

„Mucenicul Tau, Doamne Teodot, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

În aceeași zi se mai face pomenirea următorilor sfinți:

– Sfinții Mucenici Petru, Dionisie și Hristina;
– Sfinților Mucenici Andrei, Pavel și a șapte fecioare care au pătimit împreună cu Sfânta Hristina;
– Sfinților Mucenici Iraclie, Paulin și Venedim;
– Sfintelor șapte Fecioare Mucenițe din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroană și Iulia;
– Sfintei Eufrasia;
– Sfântului Ștefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului;
– Sfântului Mucenic Iulian;
– Sfintei Anastaso și a Sfântului Cuvios Martinian;
– Sfântului Mucenic Teodot, papa al Romei.

Greco – catolic:

Sf. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Benedim, Paulin și Heraclie.

Romano – catolic:

Ss. Ioan I, pp. m. *; Leonard Murialdo, pr.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Spiritualitate

To Top