Connect with us
Calendar ortodox 19 februarie 2021. Zi de sărbătoare națională

Spiritualitate

Calendar ortodox 19 februarie 2021. Zi de sărbătoare națională

În ziua de 19 februarie sunt sărbătoriți  Sfinţii Apostoli Arhip, Filimon şi soţia sa, Apfia. Toți trei au fost iubitori de Dumnezueu și au urmat cuvântul Lui mereu și niciodată nu s-au lepădat de credința lor. Au murit pentru că au refuzat să renunțe la Atotputernicul și au continuat să-L slujească, cu prețul vieții lor.

Calendar ortodox 19 februarie, lupta împotriva păgânismului

Sfântul Arhip a fost episcop în cetatea Colose, din Frigia și era un creștin adevărat, care a dus o viață plină de rugăciune și fapte bune, departe de ispitele lumești.

Sfântul Filimon a fost convertit la creştinism de Sfântul Apostol Pavel, şi în casa lui se adunau creştinii pentru a participa la rugăciunea comună. Sfânta Apfia, soţia lui Filimon, rânduia biserica din casa ei și se ocupa de tot ce era nevoie.

Arhip, Filimon şi Apfia au fost prinşi în biserică de păgâni. Din acest motiv, au fost duşi înaintea ighemonului Artocles care i-a amenințat cu cele mai dure tratamente.

Arhip refuza să jertfească idolilor, fapt pentru care a fost îngropat până la brâu şi ucis cu pietre. Sfinţii Filimon şi Apfia au fost supuşi la multe chinuri, până au murit și nimic nu i-a mai putut salva. Au murit pentru credința lor în Dumnezeu, ca adevărații eroi.

Ziua de 19 februarie este zi de post, ceea ce înseamnă că nu avem voie să consumăm produse din carne, lapte sau ouă. Postul se potrivește perfect cu faptele bune și iubirea față de aproape, pentru a ne curăța atât trupul, cât și sufletul.

Sărbătoare națională 19 februarie- Constantin Brâncuși

Pe lângă marii Sfinți, astăzi este sărbătorit și Constantin Brâncuși. 19 februarie este data la care, în anul 1876, în localitatea Hobiţa, s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuşi. Ziua aceasta este considerată sărbătoare națională, motiv pentru care sunt organizate diferite manifestații culturale, dedicate marelui artist al României.

Cu toate acestea, 19 februarie nu a fost declarată zi liberă pentru angajați.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top