Connect with us
Calendar ortodox 2 iunie. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Spiritualitate

Calendar ortodox 2 iunie. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Calendar ortodox 2 iunie. Astăzi pe 2 iunie creștinii prăznuiesc pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Acesta s-a născut în Trapezunt, astăzi Asia Mică în anul 1300. Sfântul Ioan muncea alături de tatăl său făcând negoț. Vindeau diverse produse. Află mai multe despre viața lui în rândurile de mai jos.

Calendar ortodox 2 iunie. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Alături de tatăl său vindea icoane, smirnă, mătăsuri din Imperiul Bizantin și cumpărau grâu, miere, vite sau alte cereale. Într-o călătorie spre Cetatea Albă, a discutat în contradictoriu pe tema religioasă cu un catolic numit Reiz.

La finalul acestei călătorii, catolic l-a informat pe conducătorul tătar al cetății că Ioan dorește să se convertească la islamism. Totuși, în fața tătarului, Ioan a mărturisit că Hristos este Dumnezeul său. A fort torturat în mai multe feluri, iar la final a fost târât prin cetate de coada unui cal. În timpul pedepsei de acest fel, Ioan se ruga:

„Iti multumesc, Stapane, Doamne, ca m-ai invrednicit pe mine, ticalosul, sa-mi spal pacatele cu insusi sangele meu si curat a ma face de faradelegile mele cele multe ce am savarsit inaintea Ta, din pricina neputintei omenesti”.

Unul dintre cei care l-au torturat a fost uimit de puterea cu care Ioan suporta chinurile și i-a curmat suferința tăindu-i capul. Nu era permis să fie îngropat, dar acest lucru a fost posibil după ce 3 îngeri i-au tămâiat trupul.

Peste ceva timp, Ioan s-a arătat unui preot în vis care i-a luat moaștele și le-a așezat în altarul bisericii sale. Moaștele au stat acolo până când au fost luate de Alexandru cel Bun și aduse la Suceava. Acest lucru s-a întâmplat în data de 24 iunie 1402. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost duse în biserica Mirăuților care era atunci catedrala mitropolitană.

Greco – catolic:

FERICIȚII EPISCOPI MARTIRI GRECO-CATOLICI ROMÂNI. Sf. aep. Nichifor al Constantinopolului. EvU Mt 16,24-28; Ap Evr 13,7-16; Lc 12,8-12.

Romano – catolic:

Ss. Marcelin şi Petru, m.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top