Connect with us
Calendar ortodox 21 octombrie 2020. Zi mare pentru români

Spiritualitate

Calendar ortodox 21 octombrie 2020. Zi mare pentru români

Calendar ortodox 21 octombrie 2020. Miercuri, biserica ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Aceștia sunt: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclaus, canonizați în 1955 și preoții Ioan din Galeș și Moise Macinic din Sibiel, canonizați în 1992. Aceștia au luptat pentru a apăra cuvântul lui Dumnezeu.

Sărbătoare mare pe 21 octombrie 2020

Calendar ortodox 21 octombrie 2020. La 21 octombrie, unul dintre sfinții sărbătoriți este Visarion Sarai, care la naștere a primit numele de Nicolae. Acesta s-a călugărit, iar mai apoi,  în ianuarie 1744, vine în Transilvania și începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei. Sfântul a fost arestat pe 26 aprile 1744 de autoritățile imperiale și supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări. A fost trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timișoara, Osieck și Raab, iar în cele din urmă la celebra închisoare Kufstein din Munții Tirolului (Austria), unde a murit că martir.

Sofronie de la Cioara a fost preot de mic și s-a călugărit imediat după ce a rămas văduv. El a condus răscoala populară împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj, care umărea dezbinarea Bisericii Ortodoxe Românești. În august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închiși și respectarea libertății religioase. A murit la o dată necunoscută. Aceeași situație este și în cazul locului.

Nicolae Oprea Miclaus, originar din Saliștea Sibiului, satul Tilișcă, a mers de trei ori la Viena pentru a prezența plângerile românilor prin care ei cereau libertatea credinței ortodoxe și episcop ortodox. A fost arestat în anul 1752 la Viena și dus în închisoarea de la Cușteni, unde a și murit că mărturisitor pentru Ortodoxie.

Ioan din Galeș a înmânat lui Oprea Miclaus un memoriu pe care să-l adreseze Curții din Viena a susținut mereu apărarea ortodoxiei. El a umblat peste tot pentru a aduna semnături de la credincioșii ardeleni care cereau să li se acorde libertate pentru credință ortodoxă. El a ajuns în mai multe închisori, iar după 1780 nu s-a mai auzit nimic despre el.

Moise Macinic a ajuns la închisoare din cauza faptului că susținea ortodoxia. La eliberare i s-a cerut să nu mai slujească. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclaus. L-a însoțit pe acesta în călătoriile sale pentru lupta pentru ortodoxie și au fost arestați amândoi. A murit în închisoarea de la Kufstein.

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Spiritualitate

To Top