Spiritualitate

Calendar ortodox 21 octombrie 2020. Zi mare pentru români

Calendar ortodox 21 octombrie 2020. Miercuri, biserica ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Aceștia sunt: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclaus, canonizați în 1955 și preoții Ioan din Galeș și Moise Macinic din Sibiel, canonizați în 1992. Aceștia au luptat pentru a apăra cuvântul lui Dumnezeu.

Sărbătoare mare pe 21 octombrie 2020

Calendar ortodox 21 octombrie 2020. La 21 octombrie, unul dintre sfinții sărbătoriți este Visarion Sarai, care la naștere a primit numele de Nicolae. Acesta s-a călugărit, iar mai apoi,  în ianuarie 1744, vine în Transilvania și începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei. Sfântul a fost arestat pe 26 aprile 1744 de autoritățile imperiale și supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări. A fost trimis la închisoarea din Deva, apoi la cele din Timișoara, Osieck și Raab, iar în cele din urmă la celebra închisoare Kufstein din Munții Tirolului (Austria), unde a murit că martir.

Sofronie de la Cioara a fost preot de mic și s-a călugărit imediat după ce a rămas văduv. El a condus răscoala populară împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj, care umărea dezbinarea Bisericii Ortodoxe Românești. În august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închiși și respectarea libertății religioase. A murit la o dată necunoscută. Aceeași situație este și în cazul locului.

Nicolae Oprea Miclaus, originar din Saliștea Sibiului, satul Tilișcă, a mers de trei ori la Viena pentru a prezența plângerile românilor prin care ei cereau libertatea credinței ortodoxe și episcop ortodox. A fost arestat în anul 1752 la Viena și dus în închisoarea de la Cușteni, unde a și murit că mărturisitor pentru Ortodoxie.

Ioan din Galeș a înmânat lui Oprea Miclaus un memoriu pe care să-l adreseze Curții din Viena a susținut mereu apărarea ortodoxiei. El a umblat peste tot pentru a aduna semnături de la credincioșii ardeleni care cereau să li se acorde libertate pentru credință ortodoxă. El a ajuns în mai multe închisori, iar după 1780 nu s-a mai auzit nimic despre el.

Moise Macinic a ajuns la închisoare din cauza faptului că susținea ortodoxia. La eliberare i s-a cerut să nu mai slujească. S-a refugiat în Banat, unde s-a întâlnit cu Oprea Miclaus. L-a însoțit pe acesta în călătoriile sale pentru lupta pentru ortodoxie și au fost arestați amândoi. A murit în închisoarea de la Kufstein.

 

Acest articol a fost actualizat la: 2020-10-20T18:30:45+03:00 18:30

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More