Spiritualitate

Calendar ortodox 22 august. Ce rugăciune se rostește în ziua prăznuirii Sfântului Mucenic Agatonic

După ce pe 15 august au sărbătorit marea sărbătoare Adormirea Maicii Domnului, românii au parte de o altă sărbătoare importantă. Data de 22 august reprezintă o zi de sărbătoare pentru credincioși. Această zi este marcată în calendar, fiind rememorat un sfânt important. În fiecare an, credincioșii de pretutindeni îl sărbătoresc cu rugăciune pe Sfântului Mucenic Agatonic, care are un rol important în religia noastră. Află ce rugăciune e bine să rostești în această zi.

Calendar ortodox 22 august. Ce rugăciune se rostește în ziua prăznuirii Sfântului Mucenic Agatonic

Sfântul Agatonic a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu în orașul Nicomidia (oraș din Asia Mică, aproape de Constantinopol și de Niceea; actualmente orașul Izmit, Turcia), fapt pentru care a fost prins și închis de către guvernatorul Evtolmie.

Sfântul Mucenic Agatonic a convertit la creştinism pe mulţi păgâni. Din porunca împăratului Maximian (284-305), comisul Evtolmie ajunge în Nicomidia. Aici, aflând că principele Nicomidiei devenise creştin, a poruncit ca acesta să fie exilat în Tracia.

Din cauza lui Evtolmie au pierit mulţi creştini, dintre aceştia îi amintim pe Zinon, Teoprepie, Achindin şi Severian. Sfântul Agatonic a suferit moarte martirică prin decapitare în localitatea Silviria, împreună cu principele Nicomidiei şi alţi creştini, refuzând să se lepede de credința creștină.

Tot astăzi, se face și pomenirea Sfintei Mucenițe Antuza și a Sfântului Mucenic Atanasie, episcopul, Sfinților Mucenici Irineu, Or și Oropsis, dar și a Mucenicilor Harisim și Neofit.

Rugăciune

„Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.

Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu.

Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tau (numele). Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Acest articol a fost actualizat la: 2020-08-22T14:01:26+03:00 14:01

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More