Connect with us
Calendar ortodox 22 mai 2021. Sfântul zilei și rugăciunea care îți aduce liniște

Spiritualitate

Calendar ortodox 22 mai 2021. Sfântul zilei și rugăciunea care îți aduce liniște

Calendar ortodox 22 mai 2021. La o zi după marea sărbătoare a Sfinților Împărați Constantin și Elena, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Vasilisc. Despre cine a fost acest Sfânt și cum și-a dedicat viața credinței, aflați în cele ce urmează.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de sâmbătă, 22 mai 2021

Sfântul Mucenic Vasilisc a fost nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron.  El a trăit în vremea împăratului Maximian (286-305). A fost ucis pentru că a refuzat să aducă jertfă idolilor, dar și pentru arderea templului închinat lui Apolon.

Sfântul Vasilisc s-a rugat lui Dumnezeu, iar Acesta a trimis foc din cer și astfel a fost distrus templul precum și statuia idolului Apolon.

Troparul Sfântului Mucenic Vasilisc

Mucenicul Tău, Doamne Vasilisc, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Alți Sfinți pomeniți pe 22 mai: Sfinții Părinți de la Sinodul al II-lea ecumenic, de la Constantinopol, din anul 381, Sfântul Mucenic Marcel,  Sfântul Ioan Vladimir, cneazul Serbiei, Sfântul Pavel din Peloponez, Sfântul Mucenic Codru, Sfânta Muceniță Sofia, doctorița, Sfântul Sfințit Mucenic Zaharia de la Prusa.

Rugăciunea zilei de sâmbătă care îți aduce liniște

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă.

Citește și: Calendar ortodox mai 2021

Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top