Connect with us
Calendar ortodox 23 ianuarie. Este prăznuit ocrotitorul copiilor orfani. Rugăciune puternică pentru cei fără părinți

Spiritualitate

Calendar ortodox 23 ianuarie. Este prăznuit ocrotitorul copiilor orfani. Rugăciune puternică pentru cei fără părinți

Calendar ortodox. Data de 23 ianuarie este destinată sărbătoririi Sfântului Cuvios Clement al Ancirei. Credincioșii țin cont de această zi pentru că Sfântul a fost cu adevărat un izvor de bunătate și credință, care a iubit copiii orfani și i-a protejat cu toată puterea lui. Află care a fost viața Sfântului Clement, dar și ce rugăciune putem rosti pentru copiii fără părinți, cu greutăți.

Sfântul Cuvios Clement al Ancirei, 23 ianuarie

Sfântul Cuvios Clement a fost un exemplu de credință si ocrotitorul copiilor orfani şi al celor năpăstuiţi. Încă de mic, el a rămas orfan, ceea ce l-a determinat să-i iubească și să-i ocrotească pe orfani.

El s-a născut din tată păgân și mamă creștină, ea fiind cea care l-a îndemnat să-l iubească pe Dumnezeu și să devină un om bun. Tatăl lui a murit când el era încă mic, iar la scurt timp a fost părăsit și de mamă, ceea ce l-a determinat să meargă la mănăstire. Datorită credinței și bunătății sale, a fost hirotonit arhiereu la 20 de ani.

Din cauza faptului că a refuzat să se lepede de Hristos, Sfântul Clement a fost supus multor chinuri. Când împăratul i-a arătat uneltele cu care urma să fie chinuit și lovit, acesta a fost viteaz și i-a răspuns dur acestuia: „Dacă tiraniile tale, precum ţi se pare, sunt înfricoşate, apoi ce socoteşti de chinurile acelea, pe care le-a gătit Dumnezeu în iad celor ce nu cred în El? Deşi se văd darurile voastre a fi luminoase, minunate şi cinstite, pentru cei ce cugetă cele pământeşti, cu mult mai mari însă sunt cele ce se dau în ceruri şi pe care le-apregatit Dumnezeu celor ce-L iubesc, pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit, şi la inima omului nu s-au suit”

Sfântul şi-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu după multe şi nesfârşite chinuri.

Rugăciune pentru copiii orfani

După o săptămână grea, plină de griji și stres, ne putem opri câteva minute din tot ce facem, pentru a ne ruga pentru copiii singuri, pentru care viața nu a avut cele mai bune șanse. Rostește această rugăciune ori de câte ori te gândești la cât de greu le este celor mici, fără părinți, fără un sprijin și fără o vorbă bună atunci când le e greu.

Vorbește cu Dumnezeu și cere-i să aibă grijă de sufletele celor necăjiți și să îi țină mereu pe calea cea dreaptă, să scoată înaintea lor persoane iubitoare, care să le fie alături în locul părinților.

Doamne Iisuse Hristoase, Cel ce ne-ai învăţat să ne rugăm unii pentru alţii, ascultă puţina noastră rugăciune pentru copiii care sunt lipsiţi de dragostea părinţilor lor. Tu, Care eşti Fiul Preaiubit al Părintelui Ceresc, ajută-i pe copiii orfani să simtă dragostea Sa sfântă. Tu, Cel ce ai zis: „Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia”, ajută-i pe copiii orfani să dobândească mângâierea pe care ai făgăduit-o. Dimpreună cu ei, ajută-i şi pe cei care au fost părăsiţi de părinţii lor şi care cresc în foame, frig, mizerie şi durere. Şi dacă vreunii din ei nu au fost luminaţi de Sfântul Botez, mai înainte de orice Te rugăm să rânduieşti naşterea lor în Sfânta Ta Biserică. Doamne, să nu-i laşi fără ajutorul Tău! După cuvântul Sfântului Apostol Pavel, care a zis: „Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură, plângeţi cu cei ce plâng”, ar trebui ca inimile noastre să se întristeze pentru suferinţele copiilor greu încercaţi de viaţă.

Cum ne-am putea numi creştini, dacă ne-am îmbuiba de toate bunătăţile, în timp ce alţii rabdă foame şi frig? Sau cum am putea să cerem ajutorul Tău, de nu-i vom ajuta la rândul nostru pe cei ce au nevoie de ajutor? Luminează-ne pe noi, Doamne, să-i ajutăm cu ce ne stă în putinţă, ca să îndulcim măcar puţin amara lor viaţă. Binecuvântează-i, Doamne, pe aceşti copii necăjiţi, şi pe cei care îi ajută pe ei întăreşte-i şi le răsplăteşte lor după mare mila Ta, ca un bun şi iubitor de oameni. Amin.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top