Connect with us
Calendar ortodox 23 septembrie 2020. Ce se sărbătorește azi

Spiritualitate

Calendar ortodox 23 septembrie 2020. Ce se sărbătorește azi

Conform calendarului ortodox, miercuri, la data de 23 septembrie, biserica ortodoxă sărbătorește zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul. Scrierile spun naşterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu şase luni înainte de cea a lui lisus Hristos. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV – V. Vestea cea mare a fost binevestită de Sfântul Arhanghel Gavriil lui Zaharia, soțul Elisabetei, când ce se afla la Templu.

23 septembrie- Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul

La data de 23 octombrie, creștinii sărbătoresc Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul. Părinții acestuia au fost Sfântul Profet Zaharia şi Dreapta Elisabeta, descendenți din neamul lui Aaron. Zaharia, fiul lui Barac, a fost preot în Templul din Ierusalim, iar Elisabeta a fost sora Sfintei Ana, mama Preasfintei Fecioare Maria. Femeia se condifera blestemată, deoarece suferea de nerodire a trupului. Din această cauză, cei doi soți nu aveau un copil.

În timp ce slujea la templu, Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soția sa Elisabeta, care era deja înaintată în vârstă, va naște un fiu care se va numi Ioan. Zaharia s-a îndoit de vestea primită, drept pentru care a rămas mut până la botezarea fiului său. Scrierile arată că pruncul s-a născut cu 6 luni înaintea lui Iisus și a fost botezat cu numele de Ioan.

„Iar îngerul a zis către el: Nu te teme, Zaharia, pentru că rugăciunea ta a fost ascultată şi Elisabeta, femeia ta, îţi va naşte un fiu şi-l vei numi Ioan. Şi bucurie şi veselie vei avea şi, de naşterea lui, mulţi se vor bucura. Căci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici altă băutură ameţitoare şi încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt. Şi pe mulţi din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor. Şi va merge înaintea Lui cu duhul şi puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinţilor spre copii şi pe cei neascultători la înţelepciunea drepţilor, ca să gătească Domnului un popor pregătit”. (Luca 1, 6-17)

Irod a poruncit ca toţi pruncii din Betleem să fie ucişi, în speranța că îl va ucide pe Hristos. El credea că însuși Ioan este Iisus, căutându-l. Mama sa l-a ascuns într-o peșteră, iar soldații l-au ucis pe Zaharia în locul fiului. Dupa patruzeci de zile de la uciderea Sfântului Proroc Zaharia, Sfânta Elisabeta și-a dat sfârșitul în peșteră, iar fiul său a fost luat în grijă de către un înger.

Pe lângă vestea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Dumnezeu a mai vestit nașterea lui Isaac, fiul unei femei în vârstă pe nume Sara, care nu mai avea speranța că va deveni mamă și nașterea lui Samson, fiul unei femei sterpe care purta numele de Manoe.

Tropar la Praznicul zămislirii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, glasul al 4-lea:

Ceea ce mai înainte erai stearpă şi neroditoare, veseleşte-te; că iată ai zămislit pe Sfeşnicul Soarelui, Cel Ce va să lumineze toată lumea care pătimea cu nevederea. Dănţuieşte Zaharia cu îndrăzneală strigând: Proroc Celui Preaînalt este cel ce are să se nască.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top