Connect with us
Calendar ortodox 5 septembrie 2020. Sunt sărbătoriți doi sfinți importanți

Spiritualitate

Calendar ortodox 5 septembrie 2020. Sunt sărbătoriți doi sfinți importanți

Calendar ortodox 5 septembrie. În fiecare an, la data de 5 septembrie, creștinii sărbătoresc doi mari sfinți, care au avut o însemnătate aparte pentru religia noastră. Este vorba despre Sfântul Profet Zaharia şi Dreapta Elisabeta, care au fost părinţii Sfântului Profet Înaintemergător şi Botezător Ioan. Această sărbătoare apare în calendar cu cruge neagră.

Calendar ortodox 5 septembrie 2020. Sunt sărbătoriți doi sfinți importanți

Sfântul Profet Zaharia şi Dreapta Elisabeta au fost părinţii Sfântului Ioan Botezătorul. Ei erau descendenţi din neamul lui Aaron: Zaharia, fiul lui Barac, a fost preot în Templul din Ierusalim, iar Elisabeta a fost sora Sfintei Ana, mama Preasfintei Fecioare Maria. Cele două femei căsătorite şi evlavioase sufereau de nerodire a trupului, ceea ce pe vremea aceea era luat drept pedeapsă de la Dumnezeu. Din această cauză, Zaharia și Elisabeta nu aveau copii, deși ajunseseră la o vârstă înaintată.

Într-o zi, în timpul slujbei din templu, un înger i s-a arătat lui Zaharia care i-a spus că soţia sa bătrână va naşte prunc, „care va fi mare înaintea Domnului” (Luca 1:15) şi „va merge înaintea Lui cu duhul şi puterea lui Ilie” (Luca 1:17).

Zaharia s-a îndoit de această prezicere şi, deoarece a dat dovadă de credință slabă, Dumnezeul l-a pedepsit și i-a luat glasul. Când Elisabeta a născut un fiu, fiind insuflată de Duhul Sfânt i-a dat numele Ioan, deşi nimeni din familie nu mai avea acest nume.

Potrivit tradiţiei, în luna a șasea de la nașterea lui Ioan, Irod a poruncit ca toţi pruncii din Betleem să fie ucişi, în speranţa de a-L ucide şi pe Hristos. Astfel, Elisabeta s-a ascuns cu Ioan într-o peşteră.

Ştiind de naşterea minunată a lui Ioan şi crezând că însuşi el ar putea fi Mesia, a poruncit soldaţilor să îl caute şi să îl omoare. Pentru că soldaţii nu l-au găsit pe Ioan, Irod a poruncit ca preotul Zaharia să fie înjunghiat în locul fiului său.  Astfel, ostașii au mers la Templu, au înjunghiat pe bătrânul preot „între Templu și altar”, stropind, cu sângele său, altarul Domnului.

Dupa patruzeci de zile de la uciderea Sfântului Proroc Zaharia, Sfânta Elisabeta și-a dat sfârșitul în această peșteră, iar Sfântul Ioan a fost hrănit de un înger, care l-a păzit. Moaştele Sfântului Zaharia se găsesc în Ierusalim, la Yad-Avshalom, alături ce cele ale lui Simeon cel Bătrân.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Spiritualitate

To Top