Calendar ortodox 24 ianuarie 2021. La mulți ani celor care poartă numele Xenia

23.01.2021
Calendar ortodox 24 ianuarie 2021. La mulți ani celor care poartă numele Xenia

Calendar ortodox 24 ianuarie 2021. În această zi se face pomenirea Sfintei Cuvioase Xenia. Creștinii ortodocși aprind o lumânare în cinstea ei și se roagă pentru sănătate, liniște și bucurii. Cine a fost Sfânta Cuvioasă Xenia, a cărei pomenire se face duminică, 24 ianuarie 2021.

Calendar ortodox 24 ianuarie 2021

În Calendarul Ortodox Român astăzi este pomenită Sfânta Cuvioasă Xenia. Cine a fost această Sfântă și cum a trăit ea. De ce este considerată Sfântă, aflați în cele ce urmează.

Sfanta Xenia era originară din Roma. A ales să fugă de acasă, împreună cu două slujitoare, în momentul în care părinții au hotărât să o mărite. A lăsat tot în urmă și a plecat, din dragoste pentru Hristos, și asta pentru că ea considera că adevărata logodnă era unirea cu El.

Numele ei era Eusebia, dar a renunțat la el și și-a luat numele de Xenia care se traduce prin – străină. În acest fel ea a vrut să arate tuturor că se înstrăinează de această lume.

Calendar ortodox 23 ianuarie 2021

În urma rugăciunilor, îl întâlnește pe ieromonahul Pavel, iar la îndemnul acestuia se stabilește în cetatea Milassa din Careia unde îmbracă haina monahală. Aici va ridica o bisericuță închinată Sfântului Mucenic Ștefan. Va fi locul în care se va nevoi împreună cu cele două slujitoare și cu alte fecioare.

Sfânta Xenia purta niște haine vechi, dar considera că trupul său este nevrednic și de acestea. Toată viața ei a fost întru umilință și vărsare a lacrimilor. În Sinaxarul zilei în care se face pomenirea ei se spune că

„puteai să vezi izvoarele apelor în vreme de arșiță secând, decât ochii ei încetând de lacrimi… făcutu-s-au lacrimile ei pâine ziua și noaptea ”.

Era străină de lume, însă, locuitoare a cerului. A fost văzută în trup, dar s-a asemănat cu îngerii cei fără de trup.

Se spune că în momentul în care cuvioasa Xenia a trecut la cele veșnice, pe la amiază, pe cer s-a arătat, deasupra mănăstirii, o cunună de stele foarte luminoasă având în mijlocul ei o cruce. Această cunună strălucea mai mult decât soarele. Prin acest semn, Dumnezeu a dorit să arate tuturor, sfințenia cuvioasei Xenia.