Spiritualitate

Calendar ortodox 24 iunie. Tradiții și obiceiuri de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

În fiecare an la data de 24 iunie creștinii ortodocși de pretutindeni  prăznuiesc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai importante sărbători de peste an. Aceasta sârbătoare creștină coincide cu Sânzienele, o sărbătoare păgână cu care a fost însă asociată și pe care românii o țin din cele mai vechi timpuri.

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc cu șase luni înainte de cea a Mântuitorului Iisus Hristos, iar prima atestare documentară a acestei sărbători a avut loc în secolele IV-V, când s-a stabilit și data exactă a Crăciunului, adică Nașterea Fiului lui Dumnezeu. Această sărbătoare importantă este cunoscută în popor și sub numele Sânziene.

O mulțime de tradiții și obiceiuri sunt legate de această zi sfântă. Cele mai multe se mai păstrează cu sfințenie numai în zonele rurale ale țării. În ziua de 24 iunie nu trebuie să muncești la câmp și nici în gospodărie, pentru că vei atrage ghinionul asupra ta și a familiei tale.

Astăzi se culeg plante medicinale pentru că proprietăție acestora îi vor ajuta pe bolnavi să se vindece de multe afecțiuni. Se spune că în această zi sfântă toate plantele au puteri mai mari decât de obicei. Acestea trebuie culese și puse imediat la uscat într-un loc umbrit.

În noaptea aceasta fetele tinere își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. Aceasta este poate cea mai veche tradiție de Sânziene. Se spune că ielele vin și le protejează pe tinerele necăsătorite sau le avertizează în legătură cu deciziile pe care vor să le ia în dragoste. Dimineața, fetele aruncă o cunună de sânziene pe acoperișul casei, iar dacă florile rămân acolo, atunci ele vor fi cerute în căsătorie în acest an.

În țară se țin numeroase târguri unde tinerii se întâlnesc, socializează și sper să își găsească sufletul pereche. Aceste târguri se țin în special în zona Moldovei și a Munteniei.

Acest articol a fost actualizat la: 23 iunie 2020 18:53