Connect with us
Calendar ortodox 26 martie 2021. Aprinde o lumânare și roagă-te acestui mare Sfânt

Spiritualitate

Calendar ortodox 26 martie 2021. Aprinde o lumânare și roagă-te acestui mare Sfânt

În fiecare an, pe 26 martie este cinstit Sfântul Arhanghel Gavriil, cel care a adus vestea cea mare Fecioarei Maria. Biserica Ortodoxă îl descrie pe acesta ca fiind vestitorul Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Sfântul Gavriil este unul dintre cei șapte îngeri de mare sfat care stau înaintea Tronului lui Dumnezeu.

Sfântul cinstit în Calendarul Ortodox din 26 martie 2021

A doua zi după marea sărbătoare de Buna Vestire, este cinstit Sfântul Arhanghel Gavriil, cel care i-a dat vestea Fecioarei Maria că îl va naște pe Mesia. Mai exact, sărbătoarea de pe 26 martie 2021, se numește Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil.

El s-a înfățișat și lui Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, mai înainte de a se arăta Fecioarei Maria. Sfântul Arhanghel Gavriil este considerat trâmbița ce aduce veștile cele bune ale lui Dumnezeu.

Potrivit unor Sfinți Părinți, tot Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea bună și Sfinților Părinți Ioachim și Ana, cum că vor naște o fată, pe Maica Domnului.

Se mărturisește că tot el este cel care l-a însoțit pe Moise, în pustie, atunci când dreptul a scris Cartea Facerii. Tot el este cel mai de seamă dintre toate cetele îngerești, el stând lângă Tronul lui Dumnezeu și ducând omului cele mai mari vești dumnezeiești.

De-a lungul anului bisericesc, Sfântul Arhanghel Gavriil este sărbătorit de trei ori. Prima dată pe 26 martie 2021, după Buna Vestire, a doua oară pe 13 iulie când se pomenesc minunile săvârșite de Sfântul Arhanghel Mihail, și a treia oară pe 8 noiembrie când este soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Troparul Sfântului Arhanghel Gavriil care se citește pe 26 martie

Mai marele Voievod al Oștilor cerești, rugămu-te pe tine noi nevrednicii. Ca prin rugăciunile tale să ne acoperi pe noi, cu acoperământul aripilor măririi tale celei netrupești, păzindu-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul și strigăm: Izbăvește-ne din nevoi ca un mai mare peste cetele puterilor celor de sus.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top