Connect with us
Calendar Ortodox 27 aprilie 2020. Sărbătoare importantă. Paștele morților sau Plajinilor

Spiritualitate

Calendar Ortodox 27 aprilie 2020. Sărbătoare importantă. Paștele morților / Blajinilor

Calendar Ortodx 27 aprilie 2020, astăzi este cruce neagră în calendar și Paștele Blajinilor sau a morților. Sunt pomeniți Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului. În zilele marcate cu cruce neagră nu este bine să spălați și trebuie să faceți cât mai puține treburi casnice.

Tot astăzi este și Paștele Morților, ziua în care îi pomenim pe ce dragi plecați dintre noi. Tradițiil de Păștițe sau Paștele blajinilor sunt vaste.

Calendar Ortodox 27 aprilie 2020 – Viața sfântului

Sfantului Apostol Simeon a fost fiul lui Cleopa, fratele lui losif, logodnicul Maicii Domnului. Sfantul Simeon a facut parte din cei Saptezeci de Apostoli ai Mantuitorului. Acesta a predicat Evanghelia lui Hristos in ludeea.

Dupa moartea Sfantului Apostol Iacob, varul sau, Sfantul Apostol Simeon a fost numit Episcop al Ierusalimului, pastorind pana la o varsta inaintata. Potrivit istoricului Eusebiu acesta a fost al doilea Episcop al Ierusalimului.

Traditia spune ca atunci cand a primit cununa muceniciei, in timpul imparatului Traian, Sfantul Apostol Simeon avea peste o suta de ani.

Izbucnind in Palestina o persecutie atat asupra iudeilor, cat si asupra crestinilor, batranul Episcop Simeon a fost prins si supus la chinuri cumplite. Sfantul Apostol Simeon a murit fiind rastignit asemenea Domnului.

In jurul anului 106 a inceput prigoanei declansata de imparatul Traian, cand, la ordinul consulului Attikus, au fost persecutati nu numai crestinii, ci si toti urmasii lui David.

Tot atunci, cativa eretici pe care ii combatuse in trecut, l-au denuntat romanilor pe Sfantul Ierarh Simeon, episcopul care timp de 26 (sau 23) de ani si-a pastorit neincetat turma.

A fost supus la torturi de tot felul timp de mai multe zile, aratand atata indrazneala, incat consulul si ceilalti se intrebau cum de acel batran in varsta de 120 de ani putea sa indure astfel de chinuri.

Cu toate acestea, l-au condamnat la moarte prin rastignire. Cu bucurie ca urmeaza mortii Domnului, Sfantul Simeon s-a invrednicit sa primeasca in cer cununa de biruinta a muceniciei.

Tot in aceasta zi, 27 aprilie, facem pomenirea:

  • – Sfantului Cuvios Ioan Marturisitorul;
  • – Sfintilor Apostoli Aristarh, Marcu si Zinon;
  • – Sfantului Mucenic Puplie;
  • – Sfantului Evloghie primitorul de straini;
  • – Sfantului Mucenic Lolion cel nou;
  • – Sfantului Preacuvios Stefan, Episcopul Vladimirului;

Calendarul Catolic 27 aprilie

În calendarul romano-catolic pe 27 aprilie este pomenit Sf. Zita, fc.  În calendarul greco-catolic Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top