Connect with us
Calendar ortodox 27 ianuarie. Cruce neagră în zi de post

Spiritualitate

Calendar ortodox 27 ianuarie. Cruce neagră în zi de post

Calendar ortodox 27 ianuarie. Ziua de 27 ianuarie este una dintre cele mai importante în religia noastră, având în vedere că la această dată celebrăm aducerea Moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur. Află ce semnifică această sărbătoare și ce trebuie să faci în această zi pentru a-ți merge bine și a te feri de ghinion.

Sfântul Ioan Gură de Aur, 27 ianuarie

Sfântul Ioan Gură de Aur, unul din sfinţii părinţi ai bisericii şi fost izgonit de două ori din scaunul patriarhal. Deși era un om foarte blând, milostiv, care mereu avea grijă de cei din jur și îi proteja pe cei aflați în suferință, era dur și îi critica aspru pe cei necredincioși.

Acesta a murit în exil și a fost în Comane. După 30 de ani, unul din ucenicicii săi, Proclu, a obţinut de la împăratul Teodosie acordul de a îi aduce moaştele în capitala imperiului. Trupul Sfântului Ioan a ajuns mai întâi în biserica Sfântului Apostol Toma şi mai apoi la biserica Sfânta Irina. A doua zi au fost mutate la biserica Sfinţii Apostoli şi depus alături de Sfântul Ioan Teologul şi din raclă s-au auzit cuvintele “Pace vouă”.

Sfântul Ioan Gură de Aur este sărbătorit în special de femei, de cele tinere, pentru a avea noroc în dragoste și pentru a fi ferite de ghinion. De altfel, toți oamenii țin cont de această sărbătoare și se roagă sfântului pentru a avea sănătate.

În această zi în care se ține și post, se spunea că se dezleagă gura păsărilor și ele incep a cânta. Cine nu respectă sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur era sortit să se îmbolnavească sau să rămână olog.

Sfântul Ioan Gură de Aur, rugăciune puternică

Rugăciunea de mai jos este una dintre cele mai puternice. Cuvintele adresate unuia dintre cei mai mari Sfinți, grabnic ajutător al celor necăjiţi, fac adevărate minuni pentru toţi cei aflaţi în suferinţă, indiferent de natura suferinţei lor. Atunci când te simți mai singur și împovărat, vorbește cu Sfântul Ioan și cere-i tot ce îți dorești. Dacă va considera că ești demn de cele cerute, Sfântul te va ajuta.

“O, luminătorule a toată lumea, prea­bunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor ne­căjiți, sărguiește degrabă a ne ajuta; izbă­vește turma lui Hristos de lupii ce o ră­pesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor nea­muri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică.

Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic.

Dă­ruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos.

Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înăl­țimea gândului smerit, spre slava lui Dum­nezeu și a noastră mântuire. Amin.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top