Connect with us
Calendar ortodox 27 mai 2020. Sfântul Ioan Rusul

Spiritualitate

Calendar ortodox 27 mai 2020. Sfântul Ioan Rusul

Calendar ortodox 27 mai 2020. Pe 27 mai creștinii ortodocși sărbătoresc pe Sfântul Ioan Rusul, un sfânt care a trăit într-un sat din Rusia în jurul anului 1690. Acesta a participat ca soldat într-un război al rușilor împotriva turcilor. Află mai multe despre viața acestuia în rândurile de mai jos.

Calendar ortodox 27 mai 2020. Sfântul Ioan Rusul

Sfântul Ioan Rusul a luptat ca soldat în războiul rușilor contra rușilor în anul 1711. A ajuns să fie prizonier în tabăra turcilor în luptele pentru dezrobirea Azofului și apoi a fost vândut unui ofițer superior turc.

Ceilalți tineri luați prizonieri în acea zonă au ales să renunțe la credința lui creștină și au devenit musulmani. Totuși, sfântul Ioan Rusul a refuzat să urmeze exemplul celorlalți tineri și a răbdat cu curaj chinurile asupritorilor.

Când era prizonier a fost rânduit să aibă grijă de vite. Aici ajunge să și doarmă. Deși i se oferise o cameră aproape de grajd, el refuză să doarmă acolo. Continuă să doarme alături de animale. Îi mulțumea lui Hristos că a ajuns să aibă grijă de animale.

Datorită rugăciunilor sale, grajdul se umplea de un miros plăcut. Dormea puțin, se ruga foarte mult și se hrănea cu puțină apă și pâine. Sâmbăta se ducea la o biserică închinată Sfântului Gheorghe și se împărtășea.

Dumnezeu i-a oferit darul de a ști data când va muri. Preotul care l-a împărtășit înainte de a muri, i-a adus vinul într-un măr. După asta a trecut la cele veșnice în anul 1730. În anul 1773 Sfântul Ioan Rusul i-a apărut în vis preotului și l-a ajutat să găsească sfintele moaște. Acesta le-a așezat în biserica Sfântul Gheorghe.

În 1832 Osman Pașa a jefuit biserica „Sfântul Gheorghe” și a aruncat pe foc moaștele. Prin acest gest dorea să se răzbune pe creștini. Trupul sfântului s-a mișcat de parcă ar fi fost viu, dar nu a ars.

Tot astăzi, se mai face pomenirea:
– Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul;
– Sfinților Mucenici Terapont și Eladie;
– Sfântului Mucenic Evsevlot;
– Sfântului Mucenic Alipie;
– Sfântului Sfințitului Beda.

Greco – catolic:

Sf. m. Eladie; Sf. Iuliu Veteranul.

Romano – catolic:

Sf. Augustin din Canterbury, ep. *

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top