Connect with us
Calendar ortodox 27 noiembrie 2020. Povestea sfântului care s-a pocăit după ce a căzut în păcat

Spiritualitate

Calendar ortodox 27 noiembrie 2020. Povestea sfântului care s-a pocăit după ce a căzut în păcat

Calendar ortodox 27 noiembrie 2020. Află care a fost viața sfântului sărbători vineri. Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul a avut o viață interesantă, deoarece a ales să renunțe la Dumnezeu pentru a se bucura de faimă, iar, mai apoi, și-a regretat decizia și s-a pocăit.

Amintim că ne aflăm în timpul Postului de Crăciun. În această perioadă trebuie să renunțăm la alimentele din carne, lapte sau ouă. Postul nu este decât despre mâncare, este și despre curățirea sufletească, despre fapte bune și iubire față de Dumnezeu și față de tot ce ne înconjoară.

Sfântul Iacob Persul, 27 noiembrie

Sfântul Mucenic Iacob a trăit în Persia în perioada în care pe tronul Imperiului Bizantin se afla Arcadius. El provenea dintr-o familie de creștini, crezând, la rândul lui, în Dumnezeu.

Din cauza prieteniei sale cu Izdegherd, Sfântul Iacob a fost ispitit să ia parte la ritualurile mazdeene, căzând astfel din credinţa creştină. El a renunțat la Dumnezeu după ce prietenul său i-a făcut mai multe favoruri și i-a promis că-i va schimba viața radical dacă îi urmează cuvântul. Astfel, a dat iubirea față de Dumnezeu și de familie pe înşelăciunile şi păcălelile diavolului.

Auzind despre faptele lui, soția și mama i-au trimis o scrisoare în care l-au certat dur și l-au criticat aspru pentru faptele lui. Sfântul a citit scrisoarea cu atenţie, şi-a recunoscut greşeala şi plâns şi a regretat păcatul său.

Sfântul s-a simțit vinovat și s-a dus la împărat şi i-a mărturisit că este creştin. Acesta s-a mâniat foarte tare, l-a acuzat că i-a făcut farmece şi l-a înşelat primidu-i prietenia şi onorurile, iar pentru aceasta nu l-a condamnat la moarte. El a vrut să-l chinuie și să-i demonstreze că nimeni nu îl poate minți.

Astfel, călăii au început prin a îi tăia degetele, unul câte unul, atât la mâini, cât și la picioare. Sfântul Mucenic avea câte o rugăciune de mulţumire lui Dumnezeu pentru fiecare deget tăiat și își accepta soarta. În timpul ăsta, prietenii îl rugau să renunţe la Hristos şi să scape de chinuri, însă el nu s-a gândit să se mai lepede din nou de el. După ce au terminat cu degetele, au trecut apoi la membre și restul corpului, pe care l-au făcut bucăți. Din corpul său nu curgea sânge, ci mir frumos mirositor.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul, glasul al 4-lea:

Cu mucenicia cea neobişnuită şi înfricoşătoare şi cu vitejiile răbdării, pe toţi i-ai minunat, mult-pătimitorule, cu tăierea fiecărei părţi din trup, rugăciuni de mulţumire preaminunat ai dat lui Dumnezeu. Pentru aceasta, în pătimirea ta cunună ai luat, şi te-ai suit către tronul Împăratului ceresc, al lui Hristos Dumnezeu, Iacobe. Pe Acela roagă-L să mântuiască sufletele noastre.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top