Connect with us
Calendar Ortodox 28 aprilie 2020 - Sfinţii Iason şi Sosipatru

Spiritualitate

Calendar Ortodox 28 aprilie 2020 – Sfinţii Iason şi Sosipatru

Calendar ortodox 28 aprilie 2020.  Pe 28 aprilie în tradiția creștin ortodoxă se prăznuiesc Sfinții Iason și Sosipatru alături de Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia.

Calendar Ortodox 28 aprilie 2020 – Viața Sfinţilor Iason şi Sosipatru

Calendar Ortodox 28 aprilie 2020. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru sunt doar doi dintre cei 70 de apostoli ai lui Iisus Hristos.  Ei au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Iason era originar din Tesalonic, iar Sfinții Pavel și Sila se aflau în casa lui în călătoria lor misionară. Sfântul Sosipatru era orifinar din Bereea.

În această zi Sfântul Apostol Iason a fost numit Episcop al orașului Tars de către Sfântul Apostol Pavel. În același timp Sfântul Apostol Sosipatru era hirotonit episcop în Iconium.

Cei doi apostoli menționați aici, Sfântul Apostol Iason și Sfântul Sosipatru au predicat cuvântul Evangheliei în Insula Corfu. Aici au ridicat o biserică în cinstea Sfântului Arhidiacon Ștefan, conform crestinortodox.ro.

Regele insulei i-a trimis la închisoare când a aflat de activitatea lor de misionari. Aici au fost închiși alături de alți șapte tâlhari.

Cei doi apostoli le-au propovăduit învățătura lui Hristos și i-au făcut să devină creștini. Când a auzit de schimbarea de religie a tâlharilor, regele a dat poruncă să fie omorâți.

Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru erau torturați de rege, iar fiica lui, fecioara Cherchira, privea chinurile lor. În acel moment a declarat și ea că este creștină. Regele a închis-o în temniță imediat.

Văzând că nu vrea să se lepede de credință, a poruncit slujitorilor să dea foc temniței în care se afla aceasta.

Calendar Ortodox 28 aprilie 2020. Dumnezeu a făcut o minune și aceasta nu a fost vătămată. Aflând acest lucru, regele a ordonat arcașilor să îi ucidă fiica. La scurt timp după, regele a murit, iar Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru au rămas în viață.

Sfinții Mucenici Maxim, Cvintilian și Dada au murit ca martiri în timpul persecuției împăratului Dioclețian în satul Ozovia de lângă cetatea Durostorum, de la sud de Dunăre. Sătenii i-au denunțat că sunt creștini, au fost înlănțuiți și li s-a cerut să lepede credința creștină. Pentru că nu au vrut, li s-au tăiat capetele.

Calendarul Greco-catolic: Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian.

Calendarul Romano-catolic: Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top