Connect with us
Calendar ortodox 3 decembrie 2020. Pomenirea Sfântului cunoscător al celor ascunse

Spiritualitate

Calendar ortodox 3 decembrie 2020. Pomenirea Sfântului cunoscător al celor ascunse

Calendar ortodox 3 decembrie 2020. Creștinii ortodocși îl pomenesc astăzi pe Sfântul Prooroc Sofonie, al cărui nume înseamnă „straja Domnului” și „cunoscătorul celor ascunse”. A fost al nouălea dintre „proorocii mici”. A trăit la Ierusalim la începutul domniei regelui Iosia (640-609 î.Hr.). Sfântul Prooroc Sofonie se asemăna la înfăţişarea trupului cu Sfântul Ioan Teologul, numai că avea barba puţin mai rotundă.

Calendar ortodox 3 decembrie 2020

Pe 3 decembrie în Calendarul Ortodox Român este pomenit Sfântul Prooroc Sofonie. Se spune despre acest sfânt că a primit harul proorociei şi a proorocit despre căderea şi pustiirea Ierusalimului şi despre necazurile cele mari ce vor veni peste iudei.

A mai proorocit că neamurile vor ajunge popor ales al lui Dumnezeu; că ruşinare va fi pentru cei necredincioşi şi mărire pentru cei drepţi; că Hristos Domnul va fi Judecător şi împărat a toată suflarea cuvântătoare şi că va răsplăti fiecăruia după faptele lui.

Sfântul Sofonie a murit în casa lui şi a fost îngropat în ţarina lui, aşteptând învierea cea mare de apoi.

Pomenirea Cuviosului Părintelui Teodul

Cuviosul Teodul a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare. Era patrician şi avea dregătorie de eparh al pretorilor. Era căsătorit şi ducea viaţă nepătată. Scârbit de jafurile şi de lăcomia dregătorilor, şi-a părăsit dregătoria.

După moartea soţiei sale a împărţit la săraci averea sa cea mare, şi s-a dus la Edesa. Acolo s-a făcut monah, şi pentru viaţa lui sfântă a fost învrednicit cu daruri dumnezeieşti. Că nu se hrănea cu mâncare tare, ci numai duminica se împărtăşea cu cinstitul Trup şi Sânge al Domnului nostru Iisus Hristos şi cu puţină anaforă.

Calendar ortodox 30 noiembrie 2020

Tot în această zi sunt pomeniți Sfântul sfințitul Mucenic Teodor, arhiepiscopul Alexandriei, dar și Cuviosul Părinte Ioan Sihastrul, și Sfinții Mucenici Agapie, Seleu și Mamant.

De asemenea, pe 3 decembrie se face pomenirea Sfântului sfinţitului Mucenic Gavriil, care a fost mai înainte episcopul Ganului, iar mai pe urmă a suferit mucenicia în Prusa, în anul 1659.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top