Calendar ortodox 3 februarie 2021. Ziua de miercuri este una extrem de importantă, pentru că la data de 3 februarie îi sărbătorim pe Sfântul şi Dreptul Simeon primitorul de Dumnezeu şi Sfânta Prorociţă Ana, care au avut un rol important pentru religia noastră. Rugăciunea zilei de miercuri te ține departe de probleme și nu te lasă să faci nicio faptă rea.
Sfinții zilei de 3 februarie sunt Simeon și Ana. Vechiul Testament a fost tradus din limba ebraică în limba greacă de 70 de intelepți, din porunca lui Ptolomeu, regele Egiptului. Potrivit Traditiei, printre aceștia s-a numărat și Sfântul și Dreptul Simeon.
Atunci când edita, a înlocuit cuvântul fecioară cu femeie în următorul fragment, pe motiv că o fecioară nu poate da naștere: „Iată, fecioara va lua în pântece și va naște fiu!”
Atunci, Dumnezeu i-a zis că nu va muri până ce nu-l va vedea pe Mântuitor. La 40 de zile de la nașterea lui Hristos, acesta l-a ținut în brațe și a spus: „Acum slobozește pe robul Tau, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta.”
Ana a fost și ea o mare iubitoare de Dumnezeu. Ea l-a slujit toată viața, zi și noapte, prin post și rugăciune. Aceasta a rămas văduvă, după șapte ani în care a trăit alături de soțul său, și s-a retras la Templu toată viața. Și ea s-a bucurat extrem de tare atunci când l-a văzut pe Mântuitor. În icoana Întâmpinării Domnului apare și Sfânta Ana, fiica lui Fanuel, care ține în mână un filacter deschis, pe care sta scris: Pruncul Acesta a făcut Cerul și Pământul.
Rugăciune închinată Sfântului Simeon este una extrem de puternică, ce te reține de la faptele rele pe care ești pe cale de a le face. Ori de câte ori simți că vrei să faci ceva rău, gândește-te că poți cere ajutorul de la Dumnezeu pentru a te opri de la orice gând nedrept.
„Îngerul Domnului a fost trimis ca să te oprească de la fapta ce voiai să o săvârşeşti din îndoiala inimii şi ţi-a vestit că vei vedea plinirea celor proorocite, de care minune veselindu-te, te învredniceşti acum de cinstirea noastră:
Bucură-te, primirea făgăduinţei mântuitoare;
Bucură-te, îndreptare minunată prin înger;
Bucură-te, ascultarea cuvântului dumnezeiesc;
Bucură-te, îndulcire de purtarea de grijă a Ziditorului;
Bucură-te, tâlcuirea tainei mai presus de minte;
Bucură-te, împărtăşire de lumina înţelepciunii;
Bucură-te, descoperirea adâncului judecăţilor dumnezeieşti;
Bucură-te, ascultarea glasului îngeresc;
Bucură-te, lămurirea tainei străine înţelegerii omeneşti;
Bucură-te, buna mireasmă a sfinţeniei;
Bucură-te, făclie nestinsă în ceata drepţilor;
Bucură-te, aşteptarea vederii celor proorocite;
Bucură-te, Sfinte şi drepte Simeoane, mărturisitorule al întrupării Cuvântului! Amin!”
Vezi comentarii