Connect with us
Calendar ortodox 5 decembrie 2020. Sfinții pomeniți cu o zi înainte de Sfântul Ierarh Nicolae

Spiritualitate

Calendar ortodox 5 decembrie 2020. Sfinții pomeniți cu o zi înainte de Sfântul Ierarh Nicolae

Calendar ortodox 5 decembrie 2020. În această zi, creștinii ortodocși îi pomenesc pe Sfântul Sava cel Sfințit, Sfântul Mucenic Anastasie și pe Sfântul Cuvios Nectarie. Sfântul Sava a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mic (403-450).

Calendar ortodox 5 decembrie 2020

În Calendarul Ortodox, pe data de 5 decembrie este pomenit Sfântul Sava cel Sfințit. Acest sfânt era originar din Capadocia, iar părintii lui se numeau Ioan și Sofia.

Se știe despre acest sfânt că, la vârsta de 18 ani a ajuns la renumitul călugăr Eftimie, care l-a trimis la Cuviosul Teoctist. Acolo s-a desăvârșit și apoi a făcut multe minuni.

Când a împlinit vârsta de 30 de ani, a cerut binecuvântare de la starețul Longhin, urmașul lui Teoctist, să stea cinci zile pe săptămână în liniștea pustiei. După cinci ani, Cuviosul Eftimie din munte l-a luat în pustia Ruban (Ruva), unde a stat și Mântuitorul timp de patruzeci de zile.

Sântul Sava a trecut la Domnul în ziua de 5 decembrie 532, la vârsta de 94 de ani. În secolul al XII-lea, trupul Sfântului Sava a fost luat de cruciați și dus în Veneția. Acesta a fost adus înapoi în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit abia după înțelegerea dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul ortodox grec Atenagora – Athinagorus, în cadrul vizitei papei în Țara Sfântă, în anul 1965.

Troparul Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele din adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Sfinte Sava părintele nostru, cuvioase!

Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit Cântarea 1 Cu strălucirea luminii Sfântului Duh, luminează Sfinte Sava, pe cei ce cu dragoste creştinească, în cântări te laudă; cel ce eşti lauda pustnicilor, strălucirea călugărilor împodobitorul pustiului şi dascălul fecioriei.

Calendar ortodox 4 decembrie 2020

Sfinte Cuvioase Părinte Sava, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Din tinereţe tot dorul ţi l-ai închinat lui Dumnezeu şi tot avântul tău spre Dânsul îndreptând, zburdările trupului şi năvala patimilor prin înfrânare le-ai ucis, Sfinte Sava, de Dumnezeu purtătorule, prealăudate.

Sfinte Cuvioase Părinte Sava, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Biruind şarpele ce se ascundea în roadă, l-ai călcat în picioare şi cursele lui uşor le-ai trecut, ridicându-te pe aripile cinstirii de Dumnezeu, părinte şi bucurându-te, ai cules viaţă din pomul cunoştinţei.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top