Calendar ortodox 5 octombrie 2020. Sfinte Mucenițe pomenite astăzi

04.10.2020
Calendar ortodox 5 octombrie 2020. Sfinte Mucenițe pomenite astăzi

Calendar ortodox 5 octombrie 2020. În această zi, creștinii ortodocși le pomenesc pe mucenițele Haritina și Mamelhta. Tot astăzi este sărbătorită și Sfânta Muceniță Metodia din Kimolo.

Calendar ortodox 5 octombrie 2020

Calendar ortodox 5 octombrie 2020. Sfânta Muceniță Haritina a fost, slujnică, pe vremea împăratului Diocleţian si a lui Dometie comitul, Când a aflat comitul că este creştina, a scris stăpânului ei să o trimită la dânsul să-i facă cercetare, căci este creştină şi întoarce pe mulţi la credinţa creştinească. A murit în chinuri de nedescris, dar bucuroască că a fost jertfă bine-primită lui Dumnezeu.

Sfânta Muceniță Mamelhta era din Persida, preoteasă a capiştei Artemidei. A văzut în vis îngerul lui Dumnezeu care îi arăta tainele creştinilor şi sculându-se cu frică povesti surorii sale. Sora a fost cea care a dus-o la episcop, și a botezat-o.

Elenii s-au mâniat și au ucis-o cu pietre, după care au aruncat-o într-o groapă adâncă din care abia au putut-o creştinii să o scoată

Iar episcopul, mergând la împăratul Perşilor, a luat stăpânire să strice capiştea Artemidei şi să zidească o biserică în care au pus cinstitele moaşte ale sfintei Muceniţe Mamelhta.

Pe data de 5 octombrie este pomenită și vedenia lui Cosma Monahul, cea înfricoșătoare și folositoare.

Rugăciune în zi de luni

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire!

O, Doamne, astăzi Îîţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepseşte-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toți ne învredniceşte de mărirea Ta în Rai.

La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi Îngeri, către care zic: O, cereştilor ajutători şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoşilor. Scutiţi-mă de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu!

Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulţumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce aţi avut pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.