Connect with us
Calendar ortodox 4 septembrie 2020. Ce sfânt mare sărbătoresc vineri creștinii

Spiritualitate

Calendar ortodox 4 septembrie 2020. Ce sfânt mare sărbătoresc vineri creștinii

Românii au parte de o sărbătoare importantă la data de 4 septembrie 2020. Ziua aceasta este una cu o mare însemnătate pentru credincioșii români, care o sărbătoresc cum se cuvine. Această zi este dedicată unui mare sfânt, care a avut un rol important în religia noastră, fiind unul dintre apropiații Domnului, care a dus mai departe Cuvântul Său. În fiecare an, credincioșii de pretutindeni îl sărbătoresc cu rugăciune pe Sfântul Proroc Moise, ai cărui părinți l-au părăsit la scurt timp după naștere, deoarece nu l-au putut crește. Destinul lui a fost unul dur.

Calendar ortodox 4 septembrie 2020. Ce sfânt mare sărbătoresc vineri creștinii

Sfântul Proroc Moise este prăznuit la data de 4 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Proroc Moise este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioși. Tot la această dată, creștinii ortodocși îi cinstesc și pe Sfântul Sfinţit Mucenic Vavila; Sfântul Vavila, dascălul din Antiohia, împreună cu optzeci şi patru de copii; Sfinţii Teotim şi Teodul; Sfinta Ermiona, fiica Apostolului Filip; Sfinţii Mucenici Chentirion, Ochean, Teodor, Amian si Iulian; Sfinţii Mucenici Ermiona impreuna cu fratii sai: Haritina, Eutihia, Petronie, Zarvil, Tatuil si Veveea.

Sfântul Proroc Moise era evreu de neam şi s-a născut în Egipt, cu 1500 de ani înainte de Hristos, pe când evreii erau robii egiptenilor. Părinții săi nu l-au putut crește, drept pentru care l-au dat pe mare. Aici, el a fost găsit de fata Faraonului, care l-a înfiat. Acesta a primit o desăvârşită creştere şi toată învăţătura de la curtea împărătească. A ştiut însă, tot timpul, că este evreu şi a păstrat în ascuns legătura cu suferinţa neamului său.

Când avea 40 de ani nu a putut fi martor pasiv la chinul pe care un egiptean supunea un evreu şi l-a lovit, ucigându-l. De teama pedepsei a fugit în Ţinutul Madina unde s-a însurat cu Demfora, fiica lui Ietro. Pe când păştea oile socrului său, Dumnezeu i s-a arătat şi i-a vorbit sub forma Rugului Aprins. Dumenzeu i-a poruncit să se întoracă în Egipt şi să elibereze poporul evreu de din robie.

Din porunca Lui Dumnezeu, Moise s-a pogorât în Egipt, la Faraon, ca să-l facă să slobozească evreii şi să meargă să aducă jertfă, în pustie. De vreme ce acesta nu s-a supus, Dumnezeu a aruncat asupra Egiptului 10 năpaste. Astfel, Moise a luat poporul şi, cu pronia Lui Dumnezeu, cu argint şi cu aur, l-a trecut marea, iar Faraon şi toată oastea lui, i-a înecat, drept pedeapsă pentru că s-au împotrivit Cuvântului Domnului.

De-a lungul călătoriei, Moise a primit de la Dumnezeu Tablele legii, pe care le-a dat poporului, punându-l să jure că le va păzi şi a înălţat altar Lui Dumnezeu, rânduind jertfe sfinte şi rugăciuni către Cel atotputernic. S-a mutat la Domnul, suindu-se pe muntele Nebo şi văzând de departe Canaanul, la vârsta de 120 de ani.

Troparul Sfântului Prooroc Moise

Glasul al 2-lea

„Suindu-te către înălţimea bunătăţilor, Sfinte Proorocule Moise, te-ai învrednicit a vedea Strălucirea lui Dumnezeu, primind tablele cele date de Dumnezeu; şi purtând întru tine darul însemnărilor, te-ai făcut cinstită laudă proorocilor şi mare taină a dreptei credinţe.”

Condacul Sfântului Prooroc Moise

Glasul al 2-lea

„Ceata proorocilor împreună cu Moise şi cu Aaron, cu veselie se veseleşte astăzi, căci s-a împlinit sfârşitul proorociei lor asupra noastră. Astăzi străluceşte Crucea, prin care ne-ai mântuit pe noi, Hristoase Dumnezeule. Cu ale căror rugăciuni miluieşte-ne pe noi.”

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top