Calendar ortodox 6 februarie 2021. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox de sâmbătă, 6 februarie 2021. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Ier. Vucol, episcopul Smirnei si Fotie, patriarhul Constantinopolului și Sf. Cuv. Varsanufie cel Mare. Ziua de 6 februarie este foarte importantă, pentru că marii Sfinți au marcat religia noastră.
Sfântul Ierarh Vucol, sărbătorit pe data de 6 februarie, a trăit pe vremea Sfinţilor Apostoli. Acesta a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, care l-a aşezat în marea cetate a Smirnei. Acesta a dus o viață lipsită de păcat și niciodată nu a renunțat la iubirea sa pentru Dumnezeu.
Sfântul Ierarh Fotie este sărbătorit la aceeași dată. Acesta a fost hirotonit episcop în sfânta zi a Naşterii Domnului, în anul 857. Sfântul Fotie a scris multe cărţi care au avut un rol important pentru Biserică. Este vorba de cărți juridice, literare, pline de învățături, dintre care sunt amintite Mistagogia Duhului Sfânt şi Amfilohia, lucrare de 324 de teme, în care expune diferite probleme despre Sfânta Scriptură, teologie şi filosofie.
Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare a dus și el o viață plină de credință. A ales calea cea dreaptă de mic și a fost numit profet, deoarece a fost înzestrat cu arta profeției. El a trăit la o mănăstire din Palestina, în apropiere de orașul Gaza.
Rugăciunea zilei de 6 februarie este una foarte importantă și puternică. După o săptămână grea, o discuție cu Cel de Sus este tot ce ne salvează. Să ne rugăm la Dumnezeu și să îi cerem puterea de a merge mai departe prin această viață grea, plină de încercări.
Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai.
Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.
Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă.
Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin!
În orice zi de post nu se consumă alimentele ce pe baza de carne, oua, lactate. De asemenea, postul vizează și relatiile intime, care sunt interzise.
Biserica recomanda abstinenta in post.
De asemenea, în zi de post nu se fac cununii, dar pot exista și exceptii în functie de situație, făcându-se apel la o dispensa, adică o înștiintare la ierarhul locului.
Acest articol a fost actualizat la: 2021-02-05T21:02:01+02:00 21:02
Acest site foloseste cookies.
Read More
Vezi comentarii