Connect with us
Calendar ortodox 6 octombrie 2020. Cruce neagră marți

Spiritualitate

Calendar ortodox 6 octombrie 2020. Cruce neagră marți

Calendar ortodox 6 octombrie 2020. La data de 6 octombrie 2020, românii de pretutindeni sărbătoresc un sfânt important. Ziua de marți este foarte importantă, mai ales pentru cei care îi poartă numele. Este vorba despre Sfântul Apostol Toma, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, originar din Galileea, iar numele său provine din limba aramaică teoma, tradus în greacă Didymos, care înseamnă geamăn. Este o sărbătoare marcată prin cruce neagră, ceea ce înseamnă că nu avem obligații precum retragerea de la muncă sau mersul la biserică, ci trebuie doar să ne rugăm și să păstrăm această sărbătoare cu evlavie în suflet.

Sfântul Apostol Toma se sărbătorește pe 6 octombrie

Sfântul Apostol Toma, supranumit „Geamănul”, este unul din Sfinții Doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. El este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 6 octombrie și împreună cu ceilalți apostoli pe 30 iunie la Soborul Slăviților și Drept-lăudaților Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. La început, Toma nu a crezut în existența și întruparea lui Dumnezeu și tocmai de aceea a primit numele Toma Necredinciosul sau ocrotitorul întârziaților, din cauza faptului că a întârziat credința lui în Domnul și a spus: „Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui semnul cuielor și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede”.

Sfântul apostol Toma este descris în unele icoane drept numesc „Toma necredinciosul”. El este cel care, prin Pronie Dumnezeiască, nu a ajuns odată cu Apostolii la Adormirea Maicii Domnului, ci mai târziu. Ajuns acolo, a cerut să fie deschis mormântul Acesteia, pentru a putea să își ia rămas bun, dar a  fost prea târziu, pentru că fusese luată cu trupul în Cer.

După Cincizecime, el a propovăduit Evanghelia în părțile Indie. Sfântul Apostol Toma a îndurat chinuri grele și a avut un sfârșit martiric: a fost întemnițat și torturat. În final, a fost străpuns cu cinci sulițe și a ajuns la Domnul. O parte dintre moaștele Sfântului Apostol Toma sunt în India, în Ungaria și la Muntele Athos.

Rugăciune specială de rostit azi

O, Sfinte Apostol a lui Hristos Toma! Te rugam, ocrotește-ne și păzește-ne pre noi cu rugăciunile talede ispitele diavolești, de căderile în păcat și cere nouă, robilor lui Dumnezeu (aici se rostește numele celui ce se roagă) ajutor de sus în vremea necredinței, ca să nu ne împiedicăm de piatra ispitirii, ci să mergem neabătut pe calea poruncilor lui Hristospână vom ajunge în fericitele locașuri ale raiului.

O, Apostol al Mântuitorului! Nu ne rușina pre noi, ci fii nouă ajutor și apărător în toată viata noastră și ajută ca această viaţă vremelnicăsă o săvârșim cu frică de Dumnezeu și cu evlavie și să ne învrednicim de răspuns bine-primitla Strașnica judecată a lui Hristos,ca să preaslăvim preafrumosul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Spiritualitate

To Top