Connect with us
Calendar ortodox 7 martie 2021. Este ultima zi când credincioșii mai pot face asta

Spiritualitate

Calendar ortodox 7 martie 2021. Este ultima zi când credincioșii mai pot face asta

Ultima zi în care credincioșii mai pot mânca carne, înainte de păresimi este duminică, 7 martie, când Calendarul ortodox marchează Lăsata secului de carne. Astfel, credincioșii care postesc Postul Paștelui renunță la carne în Duminica Înfricoșatei Judecăți.

Lăsata secului de carne în Calendarul Ortodox din 7 martie

Duminică, 7 martie 2021, are loc lăsata secului de carne, înainte de păresimi. Este ultima zi în care credincioșii mia pot mânca alimente din carne. După această zi încep pregătirile pentru Postul Paștelui, cel mai greu și mai lung post de peste an.

Postul Paștelui este singurul care are două zile de Lăsatul Secului. Prima este în Duminica Înfricoșatei Judecăți, în care se renunță la carne, și a doua este pentru ouă, pește și lactate și se ține în duminica izgonirii lui Adam, duminică precedată de o săptămână, săptămâna cărnii, în care se mănâncă produse de carne în fiecare zi. În această săptămână nu se face liturghie miercurea și vinerea.

Sfinții zilei în Calendarul Ortodox de duminică

Biserica Ortodoxă îi cinstește pe 7 martie, pe Sfinții Mucenici Episcopi din Cherson și pe Sfântul Mucenic Efren, episcopul Tomisului.

Sfintii Mucenici Episcopi Vasilevs, Efrem, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor si Elpidie au fost episcopi ai Chersonului, în ani diferiți. Toți au fost trimiși de către Patriarhul Ierusalimului ca misionari în aceste ținuturi păgâne, ca să aducă în ele lumina Evangheliei.

Citește și: Rugăciunea de duminică care te ajută toată săptămâna

Sfântul Cuvios Pavel, supranumit cel simplu, sau cel prost, este cinstit pe 7 martie. El era plugar, un om cu totul de rând, dar lipsit de răutate şi de prefăcătorie, spre deosebire de soția lui care era deosebit de rea și desfrânată. Sfântul Pavel nu cunoaștea fața aceasta a soției sale până într-o zi în care, venind de la muncile câmpului, a găsit-o pe soția sa cu un bărbat în casă.

În loc să se supere tare, el le-a zâmbit și le-a spus plin de blândeţe:

Bine, bine, nu-mi pasă de ce faceţi, martor iau pe Iisus Hristos; de acum înainte nu vreau să o mai văd înaintea ochilor; a ta să fie şi ea şi copiii ei, iar eu mă voi duce şi mă voi face monah.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top