Pe 8 martie debutează săptămâna cu dezlegări pentru credincioșii care se pregătesc pentru Postul Paștelui. Calendarul ortodox marchează dezlegarea la ouă, lapte și brânză care ține o săptămână. Ulterior, credincioșii nu mai au voie să consume aceste alimente.
Luni, 8 martie este prima zi în care credincioșii care se pregătesc pentru Postul Paștelui, au voie să mai consume următoarele alimente: ouă, lapte și brânză. Este săptămâna în care Biserica Ortodoxă Română face dezlegări la aceste alimente, iar pregătirile pentru Postul Paștelui intră în linie dreaptă.
Există categorii de persoane, care, în anumite condiții sunt scutite de la post. Astfel, Sfântul Sinod a hotărât: copiii până la împlinirea vârstei de 7 ani să fie dezlegați de pravila postului. Ei pot consuma orice fel de alimente tot timpul anului.
Pentru copiii de la 7-12 ani și pentru credincioșii de orice vârstă, care au boli sau afecțiuni. pravila postului este obligatorie numai în zilele următoare: în toate miercurile și vinerile de peste an, în afară de acelea când este dezlegare la pește, în prima și ultima săptămână din Sfântul și Marele Post al Paștilor, și tot ața din postul Crăciunului.
De la 24-29 iunie, adică 5 zile din postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel; de la 1-15 august, adică cele două săptămâni din postul Adormirii Maicii Domnului, la Ajunul Crăciunului, ajunul Bobotezei, 29 august și 14 septembrie.
Biserica Ortodoxă îl cinstește pe 8 martie, pe Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei. El a ales viața monahală în momentul alegerii lui Tarasie ca patriarh al Constantinopolului. S-a arătat celor din Nicomidia binefăcător al celor aflați în dureri, necazuri și nevoi.
Când la tron a ajuns alt împărat, Sfântul Teofilact i-a cerut să păstreze credința creștină, să cinstească sfintele icoane și când a văzut că împăratul Leon nu îl ascultă, i-a spus următoarele:
„O, împărate, vei cădea cu cădere năprasnică și mare, și nu vei găsi pe nimeni care să te scape de ea!”.
Citește și Calendar Ortodox 2021: Când pică Paștele Ortodox în următorii ani
Din cauza acestor cuvinte, Sfântul Teofilact a fost scos cu nelegiuire din scaun și alungat în exil, unde a petrecut timp de treizeci de ani în cele mai mari lipsuri, și umilințe. Acolo și-a dat obștescul sfârșit.
Moaștele lui au fost aduse în Nicomidia, în biserica zidită de el, în vremea împărătesei Teodora și a patriarhului Metodie.
Neştiut ai trăit, preafericite, dar Hristos te-a arătat pe tine tuturor, luminând ca un astru, punându-te ca pe o lumină înţelegătoare în sfeşnic. Şi ţi-a înmânat tablele dogmelor Duhului, cu care luminează-ne şi pe noi.
Să cântăm Domnului, Celui Ce a povăţuit pe poporul Său, prin Marea Roşie, că Singur cu Slavă S-a preaslăvit.
Stând înaintea Scaunului Stăpânului, purtătorule de Dumnezeu Părinte Teofilact, păzeşte pe cei ce cu credinţă săvârşesc sfântă pomenirea ta.
Te-a uns pe tine, după vrednicie, harul Duhului, preafericite, pentru adevăr şi pentru bunătatea obiceiurilor tale.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Ca să dobândeşti cele cereşti, fericite, ai călcat în picioare toate cele pământeşti şi ai urmat lui Hristos Dumnezeu.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin
Acest articol a fost actualizat la: 7 martie 2021 22:05