Connect with us
Calendar ortodox 8 martie 2021. Începe săptămâna cu dezlegări, credincioșii adevărați știu ce au voie să facă

Spiritualitate

Calendar ortodox 8 martie 2021. Începe săptămâna cu dezlegări, credincioșii adevărați știu ce au voie să facă

Pe 8 martie debutează săptămâna cu dezlegări pentru credincioșii care se pregătesc pentru Postul Paștelui. Calendarul ortodox marchează dezlegarea la ouă, lapte și brânză care ține o săptămână. Ulterior, credincioșii nu mai au voie să consume aceste alimente.

Dezlegări de alimente Calendarul ortodox din 8 martie 2021

Luni, 8 martie este prima zi în care credincioșii care se pregătesc pentru Postul Paștelui, au voie să mai consume următoarele alimente: ouă, lapte și brânză. Este săptămâna în care Biserica Ortodoxă Română face dezlegări la aceste alimente, iar pregătirile pentru Postul Paștelui intră în linie dreaptă.

Cine și când este scutit să postească

Există categorii de persoane, care, în anumite condiții sunt scutite de la post. Astfel, Sfântul Sinod a hotărât: copiii până la împlinirea vârstei de 7 ani să fie dezlegați de pra­vila postului. Ei pot consuma orice fel de alimente tot timpul anului.

Pentru copiii de la 7-12 ani și pentru credincioșii de orice vârstă, care au boli sau afecțiuni. pravila postului este obligatorie numai în zilele următoare: în toate miercurile și vinerile de peste an, în afară de acelea când este dezlegare la pește, în prima și ultima săptămână din Sfântul și Marele Post al Paștilor, și tot ața din postul Crăciunului.

De la 24-29 iunie, adică 5 zile din postul Sfinților Apostoli Pe­tru și Pavel; de la 1-15 august, adică cele două săptămâni din postul Ador­mirii Maicii Domnului, la Ajunul Crăciunului, ajunul Bobotezei, 29 august și 14 septembrie.

Sfântul zilei este Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei

Biserica Ortodoxă îl cinstește pe 8 martie, pe Sfântul Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei. El a ales viața monahală în momentul alegerii lui Tarasie ca patriarh al Constantinopolului. S-a arătat celor din Nicomidia binefăcător al celor aflați în dureri, necazuri și nevoi.

Când la tron a ajuns alt împărat, Sfântul Teofilact i-a cerut să păstreze credința creștină, să cinstească sfintele icoane și când a văzut că împăratul Leon nu îl ascultă, i-a spus următoarele:

„O, împărate, vei cădea cu cădere năprasnică și mare, și nu vei găsi pe nimeni care să te scape de ea!”.

Citește și Calendar Ortodox 2021: Când pică Paștele Ortodox în următorii ani

Din cauza acestor cuvinte, Sfântul Teofilact a fost scos cu nelegiuire din scaun și alungat în exil, unde a petrecut timp de treizeci de ani în cele mai mari lipsuri, și umilințe. Acolo și-a dat obștescul sfârșit.

Moaștele lui au fost aduse în Nicomidia, în biserica zidită de el, în vremea împărătesei Teodora și a patriarhului Metodie.

Rugăciunea pentru sănătate pe care trebuie să o spui de 8 martie

Neştiut ai trăit, preafericite, dar Hristos te-a arătat pe tine tuturor, luminând ca un astru, punându-te ca pe o lumină în­ţelegătoare în sfeşnic. Şi ţi-a înmânat tablele dogmelor Du­hului, cu care luminează-ne şi pe noi.

Să cântăm Domnului, Ce­lui Ce a povăţuit pe poporul Său, prin Marea Roşie, că Singur cu Slavă S-a preaslăvit.

Stând înaintea Scaunului Stă­pânului, purtătorule de Dum­nezeu Părinte Teofilact, păzeşte pe cei ce cu credinţă săvârşesc sfântă pomenirea ta.

Te-a uns pe tine, după vred­nicie, harul Duhului, preaferi­cite, pentru adevăr şi pentru bunătatea obiceiurilor tale.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ca să dobândeşti cele cereşti, fericite, ai călcat în picioare toate cele pământeşti şi ai ur­mat lui Hristos Dumnezeu.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top