Connect with us
Calendar ortodox aprilie 2021. Sărbători cu cruce roșie, înainte de Învierea Domnului

Spiritualitate

Calendar ortodox aprilie 2021. Sărbători cu cruce roșie, înainte de Învierea Domnului

Calendarul ortodox al lunii aprilie 2021. Urmează încă patru săptămâni și jumătate din Postul Paștelui, o perioadă extrem de importantă pentru creștinii ortodocși de pretutindeni. În luna aprilie este sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, sunt Floriile și este și Săptămâna Mare.

Sărbători în luna aprilie 2021

Două mari sărbători sunt în luna aprilie: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Duminica Floriilor. De asemenea, pe data de 4 aprilie, credincioșii sărbătoresc Duminica Sfintei Cruci.

Sfântul Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai mari și cinstiți Sfinți ai creștinismului. El este sărbătorit atât de Biserica Ortodoxă cât și de cea Romano Catolică. Imaginea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost mereu asociată cu vitejia nemărginită și credința în biserica creștină până la sacrificiu suprem.

În credința populară Sfântul Gheorghe este asociat adesea cu omorârea balaurului, legendă care datează din secolul al XII-lea si una din variantele sale este „Legenda Aurea”.

Troparul Sfântului Gheorghe

Ca un apărător al celor robiți și celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, împăraților ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Floriile sau Duminica Floriilor – în ultima duminică înainte de Paște

Floriile sunt o sărbătoare străină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii (Marcu 11:1–11, Matei 21:1–11, Luca 19:28–44, Ioan 12:12–19): intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.

Calendar ortodox 2021 – Când pică Paștele Ortodox în următorii ani

Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile. Acestea sunt slujbe prin care credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

Important de menționat este faptul că de Florii se mănâncă pește, aceasta fiind a doua dezlegare la pește din timpul Postului Paștelui.

Săptămâna Mare – 26 -30 aprilie 2021

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este perioada care începe de Florii și se termină în Sâmbăta Mare inclusiv.

L Săptămâna Patimilor – Lunea Mare (Denie); Sfantul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfintii Mucenici Chiril, Chindeu si Tasie din Axiopolis

27 M Saptamana Patimilor – Martea Mare (Denie); Sfantul Apostol Simeon, ruda Domnului

28 M † Talcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie); Sfintii Apostoli Iason si Sosipatru

29 J Joia din Saptamana Patimilor (Denia celor 12 Evanghelii); Sfintii Noua Mucenici din Cizic Post

30 V Vinerea Mare – moartea si ingroparea Domnului (Zi aliturgica. Denia Prohodului Domnului); Sfantul Apostol Iacov

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top