Connect with us
Când începe Lăsatul Secului. Care este ultima zi când se mai mănâncă de dulce

Spiritualitate

Când începe Lăsatul Secului. Care este ultima zi când se mai mănâncă de dulce

Mai este puțin până la Crăciun și trebuie să ne pregătim pentru marea sărbătoare așa cum se cuvine. Pentru a întâmpina așa cum trebuie sărbătorile de iarnă, trebuie să ținem cont de faptul că avem de ținut un post pe o perioadă destul de lungă. Lăsatul Secului este ultima zi în care mai avem voie să mâncăm de dulce, respectiv preparate care conțin lapte, ouă sau carne. Află când are loc acest eveniment și ce trebuie să respectăm în această mare zi.

Tot ce trebuie să știi despre Lăsatul Secului

Lăsatul Secului este ultima zi dinaintea Postului de Crăciun în care putem consuma alimente preparate pe bază de ouă, lapte sau carne. Astfel, Lăsatul Secului are loc pe 14 noiembrie, iar din 15 noiembrie începe postul. Despre Postul Crăciunului se spune că este unul ușor, deși durează 40 de zile. În plus, este un post plin de bucurie, deoarece anunță Nașterea Domnului, un mare eveniment.

În ziua de Lăsata Secului se pregătesc cele mai bune feluri de mâncare, iar oamenii petrec și chefuiesc toată ziua. Gospodinele fac sarmale, friptură de porc, plăcinte cu brânză și tot felul de preparare alese. În plus, se pregătesc turte de mălai, pe care trebuie să le dai de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi.

Mai mult, românii țin cont în această zi de mai multe tradiții și obiceiuri, menite să le aducă norocul până anul următor. În cazul în care nu ții cont de aceste superstiții, vei fi urmărit de ghinion.

De Lăsatul Secului este bine să îți vizitezi nașii, însă nu te duce cu mâna goală. Pregătește pentru ei un plocon care să conțină o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin! Cere-le acestora iertare pentru toate greșelile pe care le-ai făcut față de ei și mai apoi începeți petrecerea.

Un alt obicei este cel am focurilor purificatoare. În această zi, copiii aprind focuri și pun pe ele paie, lemne, cauciucuri, pentru că se spune că purifică satul și îl feresc de spiritele rele, de lupi și alte personaje negative din tradiție.

Pe de altă parte, nurorile pregătesc plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor. Se spune că în acest fel vor reuși să dovedească faptul că sunt bune gospodine, iar relația soacră-noră va fi una strânsă, fără neînțelegeri.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top