Connect with us
Care sunt asemănările dintre Halloween-ul americanilor și cel al românilor, Ziua Morților sau Moșii de Iarnă

Spiritualitate

Care sunt asemănările dintre Halloween-ul americanilor și cel al românilor, Ziua Morților sau Moșii de Iarnă

Halloween-ul este un eveniment așteptat de mai multe țări, deși provine de la americani. Halloween-ul înseamnă petreceri, costume interesante, povești de groază și spirite rele. Mulți au preluat acest obicei care se sărbătorește la 31 octombrie. Totuși, și noi, românii, avem propriul Halloween, respectiv Ziua Morților, care va avea loc în aceeași zi anul acesta. Află care sunt asemănările dintre cele două evenimente.

Asemănări între Halloween-ul american și cel al românilor

De Halloween, se spune că spiritele, atât cele rele, cât și cele bune, traversează granița din lumea noastră și cea de dincolo. La fel se întâmplă și de Sâmbăta Morților, când sufletele celor morți umblă libere pe străzi, se întorc la casele lor și îi caută pe cei dragi, care le-au fost alături în timpul vieții. Se spune că aceste spirite regretă enorm plecarea lor de pe pământ și profită de momentele de libertate pe care le au.

De Halloween, oamenii merg la colindat și primesc în schimb diferite daruri. Cei care îi așteaptă pe colindători se pregătesc intens pentru această sărbătoare și prepară dovleac copt, se asigură că au suficiente bomboane și alte dulciuri pentru a oferi celor care le bat la ușă. Cei care nu deschid ușa, vor avea parte de răznbunarea colindătorilor deghizați. Și în România, de Ziua Morților, femeile pregătesc de cu seară toate merindele, apoi merg la biserică, unde vor împărți toate preparatele celor nevoiași. Cei care nu împart nimic pentru sufletele celor adormiți, se spune că vor fi urâți de aceștia, care se vor răzbuna.

Americanii pregătesc dovleci cu lumini în ei, în diferite forme, și își amenajează casele și curțile cu cele mai interesante ornamente. Astfel, și românii merg la cimitir, la mormintele celor dragi, unde aprind lumânări pentru a le lumina calea.

Mai mult, în noaptea de Halloween nu este bine să umbli singur pe stradă, ci însoțit de alte persoane, cu care să mergi la colindat. Pe lângă faptul că riști să te sperii de vreun colindător cu un costum neobișnuit, se zice și că spiritele rele îți pot apărea în cale. La fel este și la români. Nu este bine să circuli pe stradă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat și nu trebuie să te prindă singur.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top